Havalar sıcak, daha da ısınacak. AB Komisyonu raporuna göre 2100 yılında Avrupa'da sıcak hava dalgalarına bağlı ölümler üç kat artabilir. Güney Avrupa'da bu artış beş katına çıkarken, özellikle İspanya'da ölümler dramatik şekilde yükselebilir.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Avrupa’nın gelecekteki iklim kriziyle karşı karşıya kalacağı korkunç tabloyu gözler önüne serdi.

The Lancet Public Health dergisinde yayımlanan bu çalışma, 2100 yılına gelindiğinde sıcak hava dalgalarına bağlı ölümlerin dramatik bir şekilde artacağını gösteriyor.

Rapora göre, şu anda Avrupa genelinde yılda yaklaşık 43 bin 729 kişi aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak 2100 yılına gelindiğinde bu sayı üç katına çıkarak ortalama 128 bin 809’a ulaşabilir.

Bazı bölgelerde ise sıcak hava dalgalarına bağlı ölümlerin beş kat artması bekleniyor. Özellikle Avrupa’nın güneyinde, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Malta gibi ülkelerde bu artışın daha da belirgin olacağı öngörülüyor.

Çalışmanın örneklemelerine göre, İspanya’da 2100 yılında sıcak hava dalgalarından ölenlerin sayısı 4 bin 414’ten 20 bin 194’e çıkabilir. Bu durum, İspanya’nın önümüzdeki yıllarda sıcak hava kaynaklı ölümler konusunda en büyük risklerden birini taşıdığını ortaya koyuyor.

Sıcaklıklar dört derece artabilir

JRC, en kötü senaryoda, 2100 yılında Avrupa’da sıcaklıkların şimdiki seviyeye göre 4 santigrat derece daha artabileceği konusunda uyarıyor. Bu durumda, sıcak havaya bağlı ölümlerin günümüzdekinden yaklaşık 9 kat daha fazla olabileceği belirtiliyor.

Raporda, aşırı soğuk havaların, aşırı sıcak havalara oranla hala daha öldürücü olduğu ve iklim değişikliğiyle ilgili bazı görüşlerin aksine, sıcak hava dalgalarının soğuk havadan kaynaklanan ölümleri azaltmayacağı vurgulanıyor.

Uzmanlar iklim değişikliğinin etkilerini küçümseyen yaklaşımlara karşı net bir tavır alarak, bu tehlikenin ciddiyetine dikkat çekiyor.

2100 yılında Avrupa iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini çok daha yakından hissedecek gibi görünüyor. Sıcak hava dalgalarına bağlı ölümlerin bu denli artması kıtanın bu konuda alması gereken önlemleri daha da acil hale getiriyor.

Aşırı sıcaklar Avrupa’da 47 bin kişiyi öldürdü

Aşırı sıcaklar yılda 4 trilyon dolardan fazla üretkenlik kaybına neden olacak