İzmir Körfezi kirlilik yüzünden can çekişmeye devam ediyor. Bir ay önceki ölü balık görüntüleri gelmeye devam ediyor, çünkü körfezde oksijen yetersiz. Bu arada hükümet ve belediye birbirini suçlamayı sürdürüyor. Çözümse yakın görünmüyor.

İzmir Körfezi’ndeki kirlilik alarm vermeye devam ediyor. 20 Ağustos’ta İzmir’in Bayraklı ilçesinde sahile ölü balıklar vurmasının ardından körfezde deniz suyu rengi kahverengi ve yeşile dönmüştü. Sorun bir süre sonra Karşıyaka’ya ve Bostancı sahiline kadar yayılmıştı.

Konuyla ilgili inceleme başlatan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri kirliliğin gözlendiği su ve balıklardan numune almıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri denizde temizlik çalışması başlatmıştı. Diğer yandan kirlilik kaynağının tespiti için Çevre Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün çalışmalara başladığı, ilgili birimlerin denize dökülen derelerle atık su kaynaklarında incelemeler yapacağı açıklanmıştı.

Bu olayın üstünden bir ayı aşkın süre geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi’ndeki kirlilik ve balık ölümleriyle ilgili İzmir Belediyesi’ne Bağlı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (İZSU) 1,8 milyon lira ceza kesti.

Bakanlık X üzerinden yaptığı açıklamada İZSU’ya bağlı Çiğli ve Güneybatı atık su arıtma tesislerinin “çevre mevzuatında belirtilen standartların üstünde” kirli suyu körfeze boşalttığını söyledi.

Havalar soğuyunca İzmir Körfezi de ‘kırmızılık’tan kurtulacak

Açıklamada “İzmir Körfezi’nde kirliliğe neden olan sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu” dendi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da yaşananları çevre felaketi olarak niteledi. Tugay körfeze “çok farklı kaynaklardan kirlilik taşındığını,” bunun önlenmesi ve denetlenmesinde yetki ve sorumluluğun “önemli kısmının” bakanlıklarda olduğunu vurguladı ve şöyle dedi:

“Olayı politik söyleme çevirmek için çaba gösterenler olacaktır, ama uzattığım el sıkılana kadar elimi havada tutmaya devam edeceğim.”

İzmir belediye başkanı “Körfezimiz maalesef ağır bir kirlilik yükü altında ve bunun yarattığı sonuçları yaşıyoruz” diye ekledi.

Daha sonra Çevre ve Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Büyük Kanal Projesi’nde yağmur suyu ve kanalizasyon şebekesinin birleştirilmiş olmasının İzmir Körfezinin kirlenmesinin sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

AK Partili hükümetin bakanı CHP’li belediyeyi, CHP’li belediye başkanı da bakanı suçlayadursun, körfezden bir kez daha alarm görüntüleri geldi.

Dün Karşıyaka İskelesi’nde denizin bir bölümünün rengi yeşile dönerken binlerce ölü balık ise su yüzeyine çıkarak kıyaya vurdu. Deniz yüzeyindeki ölü balıklar dron ile görüntülenirken İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri hem açık denizde hem de kıyıda ölü balık toplama çalışması başlattı. Özellikle kıyıdan toplanan binlerce ölü balık siyah çöp poşetlerine kondu ve sahil boyunca metrelerce uzanan poşetler dolusu ölü balık olduğu görüldü.

Sıcak havanın da etkisiyle sahilde ağır bir ölü balık kokusu hakim olurken bölgedeki vatandaşlar koku nedeniyle nefes almakta güçlük çektiklerini dile getirdi. Eşiyle Uşak’tan İzmir’e geldiklerini belirten 24 yaşındaki Tuğçe Otçu “Etraf çok pis ve balıklar da zaten denizin üstünde ölü. Kenarda da poşet içinde balıklar var. Deniz kokusu alıyorum diyen yalan söyler muhtemelen” dedi. Otçu Uşak’a döndüğünde arkadaşlarına “Deniz pis olduğu için gidip de bir deniz havası alın diyemem” diyeceğini söyledi.

Balık ölümlerinden dolayı oluşan kötü kokudan rahatsız olduğunu ifade eden 27 yaşındaki Murat Güler de “Çok kötü bir koku var. Buna çözüm bulunması gerekiyor. Ben zaten sahil kenarında çalışıyorum, kokudan bayağı rahatsız oluyorum. Yeri geliyor hiçbir şekilde çalışamıyoruz. Bu denizden kaynaklı değil, pis atıklardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Allah’tan evim sahil şeridinde değil” diye konuştu. 

‘Öldü’ denen İzmit Körfezi kurtuldu kurtulacak; darısı Marmara Denizi ve İzmir Körfezi’nin başına