Almanya’dan Mısır’a 498’i elektrikli olmak üzere 3783 araç taşıyan Panama bandıralı kargo gemisi Fremantle Highway’de 25 Temmuz’da elektrikli otomobillerden birinde henüz belirtilmeyen nedenlerle yangın çıktı ve bu yangın bütün gemiye yayıldı. Tamamı Hintlilerden oluşan 21 kişilik mürettebatın kurtulmak için denize atladığı, bir kişi hayatını kaybederken bazılarının da yaralandığı belirtildi. Geminin sahibi Shoei Kisen, yangının gemideki elektrikli araçlardan birinden kaynaklanmış olabileceğini söylüyor. Öte yandan gemide hangi markaların araçları olduğu ise belirtilmiyor.
Yaklaşık bir hafta devam eden yangının ardından gemi, Dünya Mirası listesinde yer alan Wadden Denizi ve adalarında bir çevre felaketi çıkmasın diye geminin bulunduğu noktanın 60 kilometre kuzeyindeki Eemshaven Limanı’na çekildi. Gemideki yangın sona erse de çevre felaketi riski, geminin akaryakıt, yağ ve söndürme suyuyla dolu olmasından dolayı devam ediyor.
Gemideki 3783 aracın güvenli bir şekilde çıkarılıp işlenmesi gerekiyor. BBC’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Multraship kurtarma şirketinin müdürü Leendert Muller, geminin dengesinin sağlanması gerektiğini belirterek, “Biraz sallanıyor, önce bunu düzeltmemiz gerekecek” dedi. Kurtarma şirketinden Ellen Muller de Hollanda medyasına, kirlenmiş sıvıların karaya çıkarılmasının karmaşık bir işlem olduğunu söyledi. Operasyonun ayrıntıları konusunda henüz bilgi veremeyeceğini söyleyen Ellen Muller, “Her şey gerçekten adım adım yapılmalı” dedi.
Hollandalı yetkililer, kirli yangın söndürme suyu ve yakıt sızıntısının Wadden bölgesinde ciddi bir felakete yol açmasından korktuğu için konunun üstüne titizlikle eğiliyor. Kargonun şimdilik Eemshaven’de kalmaya devam edecek ve bu durum en geç ekim ayı ortalarına kadar sürecek. 10 binden fazla su ve kara türünden oluşan zengin bir çeşitliliğe sahip olmasıyla UNESCO dünya mirası listesinde yer alan bölge, 140’tan fazla balık türüne ev sahipliği yapıyor.
Marine Masters adlı kurtarma şirketi uzmanlarından Henk Smith, AD gazetesine yaptığı açıklamada gemideki yükün tamamen boşaltılması ve araçların imha edilmesi gerektiğini söylüyor. Ama önce gemide hasar tespit çalışması yapılacak. Daha sonra gemi sahibi şirket, gemiyi ya tamir için bir tersaneye çekecek ya da hurdaya ayırmaya karar verecek .
Ne var ki Hollanda’da hurdaya ayırma işleminin mümkün olmadığı belirtiliyor. Smith AD’ye, bu işlemin yapılabileceği yerler arasında Türkiye’de gemi sökümü konusunda uzman tesislerin bulunduğu enkaz sahillerini örnek gösterdi. Hollandalı uzman, diğer seçeneklerin ise söküm maliyetlerinin düşük olduğu Hindistan ve Pakistan olduğunu belirtti. AD’de belirtildiğine göre gemi söküm çalışmasının nerede yapılacağına geminin sahibi karar veriyor.