İlk kez 2019'da görülen ve üzerindeki kamera askısı ve 'St. Petersburg Ekipmanı' yazılı olduğu için Rusların istihbarat için kullandığı düşünülen beyaz balina Hvaldimir, bu sefer İsveç kıyılarında görüntülendi. Ancak araştırmacılara göre, amacı eş dost bulmak.

Hvaldimir adının verildiği bir beyaz balina ilk olarak 2019 yılında Norveç’teki balıkçılar tarafından keşfedilmişti. Balinayı özel kılan üzerinde kamera askısı ve kayışında da ‘St. Petersburg Ekipmanı’ yazılı olmasıydı. O dönemde Rus ordusunun gizli deniz görevleri için beyaz balinaları, yunusları ve fokları eğittiği bildirilmiş, Hvaldimir’in de o casus balinalardan biri olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak Rus yetkililer, balinayı hiçbir zaman sahiplenmedi.

İlk görüldüğü günden beri Hvaldimir’in hikayesi hayvanseverleri büyülüyor. Çok arkadaş canlısı olan balina, bir keresinde bir kadının cep telefonunu almıştı. Teknelere yaklaşıp yiyecek istediği ve halkayı yakalama oyununu oynadığı da biliniyor. ABD haber ajansı AP’ye göre balina, kafasının okşanmasını da seviyor.

Meşhur Hvaldimir’in yolu bu sefer de İsveç kıyılarına düşmüş gibi görünüyor. Balina, ilk tespit edildiği Finnmark bölgesinden Norveç kıyı şeridi boyunca üç yıldır yavaş yavaş ilerlerken, son aylarda depar atarak İsveç’e geldi.

Uzmanlar yalnız bir balina olan Hvaldimir’in ya yalnızlığını gidermek için ya da kendine bir eş bulmak için diğer balinaları aradığını düşünüyor. OneWhale adlı bir kuruluşta deniz biyoloğu olan Sebastian Strand, İngiliz gazetesi The Guardian’a verdiği demeçte, “Neden birdenbire bu kadar hızlandığını bilmiyoruz. Bunun sebebi kendisini eş bulmaya iten hormonları olabilir. Ya da yalnızlığını gidermek için diğer balinaları arıyordur. Beyaz balinalar sosyal canlılardır” dedi.

Öte yandan bilim insanları, eş ya da dost arıyorsa Hvaldimir’in daha uzaklara gitmesi gerektiğini söylüyor. Zira Hvaldimir’e en yakın beyaz balinalar daha kuzeyde, Kuzey Buz Denizi’nde, Norveç’in kuzeyi ile Grönland çevresindeki soğuk sularda yaşıyor.

OneWhale’in Hvaldimir’i izlediğini söyleyen Strand, büyük balinanın sağlık durumunun iyi olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte balinanın yeterince balık yiyemediği için biraz kilo kaybetmiş olabileceğinden endişe ediyor.

Denizde dehşet: Katil balinalar pusu kurup üç tekneyi batırdı