Beijing Meteoroloji Bürosu, Doksuri tayfununun etkili olduğu cumartesi ve çarşamba günleri arasında şehre 744,8 milimetre yağmur düştüğünü bildirdi. 140 yılın rekoru anlamına gelen bu yağışlar nedeniyle Beijing ve komşu Hebei’de sular tehlikeli seviyelere yükseldi.
Yolları tahrip eden yağmur, elektriği ve hatta içme suyunu taşıyan boruları devre dışı bıraktı. Başkenti çevreleyen nehirleri de taşıran yağmur, arabaları sular altında bırakırken, yayalar için yapılan köprüler de yerlerinden çıktı.
Dün bir kurtarma görevlisinin cesedine ulaşılmasıyla başkent çevresindeki yağışlar nedeniyle öldüğü teyit edilen kişilerin sayısı 21’e yükseldi. 41 yaşındaki Wang Hong Chun, hızlı akıntının hakim olduğu nehirde üzerinde durduğu lastik botun ters dönmesiyle hayatını kaybetti. Botta bulunan diğer ekip arkadaşlarından dördü kurtulmayı başardı.
Heavy rain from Typhoon Doksuri has triggered landslides and flooding in China’s Fujian Province.
Rescuers are now looking for residents trapped in submerged houses, while authorities assess the colossal clean-up operation ⤵️
🔗: https://t.co/Rih9egc9ZL pic.twitter.com/jly7t7IQgv
— Al Jazeera English (@AJEnglish) July 30, 2023
Öte yandan bölgede 26 kişinin kayıp olarak kayda geçtiği bildirildi. Fırınının olduğu birinci katı su bastığı için geceyi binanın üçüncü katında geçiren 54 yaşındaki Wang Huiying Amerikan haber ajansı AP’ye verdiği demeçte, “Bu kadar şiddetli olacağını düşünmemiştim. Sadece biraz yağacağını, sonra da duracağını düşünmüştüm” dedi. Wang’ın bütün malzemeleri sular altında kaldı.
Hebei eyaletindeki yerel yetkililer, yaklaşık 850 bin kişinin yerinin değiştirildiğini söylüyor. Hükümet, afetten etkilenenlere yardım amaçlı 44 milyon yuan (6.1 milyon dolar) ayıracağını söyledi. Beijing Meteoroloji Bürosu, dün yaptığı açıklamada bir önceki yağış rekorunun 1891 yılında, kentin 607 milimetre yağış aldığı zamanda gerçekleştiğini söylüyor. Geçen yıl Beijing’deki yağış miktarı 500 milimetreyi geçmemiş.
Khanun yolda
Doksuri’nin etkisi yavaştan azalmaya başlasa da kâbus sona ermemiş olabilir. Zira dün Japonya’yı vuran Khanun tayfununun bu hafta Çin’e doğru ilerlemesi bekleniyor. Rüzgar kuvveti saatte 180 kilometreye kadar çıkan tayfun, Çin’e ulaşmadan önce Tayland’ı vurabilir.
Japonya’nın güneyini vuran Khanun, Okinawa’daki evlerin üçte birinde tahliyenin zorunluluk haline gelmesine neden oldu, bölgede elektrikler kesildi. Khanun, Doğu Asya’yı son haftalarda vuran üçüncü tayfun oldu. Geçen haftalarda Talim ve Doksuri’nin etkisini gösterdiği Filipinler ve Tayvan’da 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti.
Okinawa’daki 20 bin kişiye adayı boşaltmaları önerilse de adadaki 900’e yakın uçuş iptal edildi. Esasında yılın bu dönemlerinde ada o kadar yağış almıyor ve böylesine güçlü fırtınalara da nadir rastlanıyordu. Ancak iklimbilimciler küresel ısınma sebebiyle fırtınaların ve sıcak hava dalgalarının şiddetini ve sıklığını artıracağı konusunda uyarıda bulunuyor.