Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Çin de bu yaz olağanüstü hava olaylarıyla sarsıldı. Sıcak hava dalgaları bu yıl ülkenin bazı bölgelerini normalden daha erken sararken, dünya genelinde küresel sıcaklık, okyanus ısısı ve deniz buzu kaybında rekor kırıldı.
Doksuri, geçen haftanın sonlarında güneydoğu kıyı eyaleti Fujian’a doğru ilerledi, tayfun kuzeye doğru ilerlerken zayıflasa da cumartesi gününden bu yana Çin’in en az beş kuzey eyaletine büyük miktarda yağmur getirdi. Başkentin dokuz bölgesi uyarı mekanizmasındaki en yüksek seviye olan kırmızıya çıkarılırken, diğer bölgelerde hava durumu uyarısı ikinci en yüksek seviyeye getirildi.
Çin’de karaya çıkan en güçlü tayfun olan Doksuri, 2006’daki Saomi Tayfunu’ndan bu yana da Fujian’ı vuran en güçlü fırtına oldu. Tayfun, Fujian’a gelene kadar Filipinler’de en az 39 kişinin ölümüne neden oldu, Tayvan’ın güney bölgelerini de etkisi altına aldı.
Devletin yayın kuruluşu CCTV’nin bildirdiğine göre pazar gecesi itibarıyla 31 binden fazla kişi Beijing’den tahliye edildi. Haber ajansı Xinhua ise Fujian’da 416 bin kişinin daha sel sebebiyle tahliye edilmek zorunda kaldığını bildirdi. Beijing’de fırtına nedeniyle iki kişinin öldüğü bildirilirken, Lianoning eyaletinde de iki ölüm kaydedildi.
Yağmurlar Fujian’da geniş tarım arazilerini ve evleri sular altında bırakarak yaklaşık 60 milyon dolarlık ekonomik kayba yol açarken, 6333 hektardan fazla tarım arazisi de zarar gördü.
Şiddetli sağanak yağışlar nedeniyle Beijing’deki bazı faaliyetler durma noktasına gelirken, bazı demiryolları ve otoyollar geçici olarak kapatıldı. Okullar da kapalı kaldı ve insanlara evlerinden çıkmamaları söylendi. Çin Meteoroloji İdaresi’nin açıklamasına göre, başkentin güneybatı kesimlerinde ve komşu Hebei eyaletinde bir metreyi bulacak yağmur yağacağı tahmin edildiğinden Beijing’de yağış rekoru kırılabilir.
Doksuri’nin etkisi yavaş yavaş azalsa da gelecek günlerde Çin’i vurması beklenen Khanun adında başka bir tayfun daha var. Khanun’un da kademe dört şiddetinde olacağı tahmin ediliyor. İki gün içinde Japonya’nın güneyindeki Okinawa adalarına yaklaşması ve Doğu Çin Denizi boyunca yavaş bir ilerleyişe geçmesi bekleniyor.