Kenya'nın başkenti Nairobi'de başlayan plastik atık zirvesinde birçok delegasyonu yer aldı. Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde düzenlenen zirveye birçok ülke katılım gösterdi. Zirveden çıkacak bir anlaşma, Paris İklim Anlaşması'ndan (2015) sonra en geniş katılımlı çevre anlaşması olabilir.

2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen Birleşmiş Milletler (BM) tarafından konulan hedeflerin büyük bir çoğunluğu gerçekleştirilemedi.

Kasım ayının sonunda Dubai’de düzenlenecek olan COP28 öncesi BM çevre kirliliğine karşı yeni bir adım atma girişiminde. Kenya’nın başkenti Nairobi’de bir araya gelen ülkeler plastik atıkları görüşecek.

Bugün ilk oturumda yapılan tartışmaların ana odak noktası, plastik üretimini kısıtlama hedefine kimin karar vereceği oldu. Ortak karar alma mekanizması oluşturma fikri masaya yatırılırken, devletlerin kendi hedeflerini kendilerinin koyması diğer bi opsiyon. Çevreciler bu tartışmanın olası bir anlaşmanın amacının “ağırlık merkezi” olduğu görüşünde.

Mayıs ayında Paris’te Uluslararası Müzakere Komitesi (INC) tarafından yürütülen son müzakere turunda ABD, Suudi Arabistan, Hindistan ve Çin, devletlerin kendi taahhütlerini belirleme özgürlüğüne sahip olacağı “Paris tarzı” bir anlaşmayı tercih ederken, diğerleri Afrika ve birçok gelişmekte olan ülke de dahil olmak üzere güçlü küresel taahhütleri tercih etti.

Ancak bazı gözlemciler, ayrıntılar henüz ortaya çıkmamış olsa da ABD’nin bu önemli meseleye ilişkin tutumunda bir değişiklik olduğuna dair işaretler olduğunu söylüyor. Greenpeace ABD’nin küresel plastik kampanyası lideri Graham Forbes, “INC2’den (Paris’teki müzakereler) sonra birçok çevreci grup için ana çıkarım, Paris tarzı gönüllü taahhütler açısından ABD’nin pozisyonunun ne kadar kötü olduğuydu” dedi ve “değişimin sinyallerinin” geldiğini söyledi.

Forbes, “Bunun nasıl sonuçlanacağını çok yakından takip edeceğiz. Kurallar hakkında konuşmamız ve düzenlemeleri uygulamaya koymamız gerekiyor” dedi.

Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Çevre Programı Başkanı’nın 2015’teki Paris Anlaşması’ndan bu yana “en önemli çok taraflı anlaşma” olarak tanımladığı anlaşmaya ilişkin müzakerelerin temeli olarak INC tarafından yayımlanan metin taslak aşamasında. 2024 sonuna kadar resmi bir anlaşmaya imzaların atılması planlanıyor.

13-17 Kasım tarihleri arasında Kenya’da yapılacak üçüncü tur müzakereler yolun yarısına gelindiğinin bir işareti.

Gezegenimiz için çanlar çalıyor: Grönland buzullarının üçte biri eridi