Karadeniz kıyısında Amasra-Bartın arasında yapılması planlanan termik santral artık hukuken yapılamaz hale geldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hattat Holding’in Amasra’da inşa etmek istediği termik santral, kül barajı, dolgu alanı ve rıhtımın önünü açmak için ‘Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda değişiklik yapmıştı.
Plan değişikliği, açılan dava sonrası Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edilmişti. Kararın temyiz edilmesinin ardından idari yargının en üst organı olan DİDDK’ya gelen dosya burada Danıştay kararının oynanması ile sonuçlandı.
Termik santral mücadelesini yürüten Bartın Platformu yaptığı açıklamada “Bu değişikliğin hukuka uygun olmadığını iddia etmiş ve Danıştay’da dava açmıştık. Danıştay 6. Dairesi de bizi haklı bulmuş ve bu değişiklik kararını iptal etmişti” dendi.
Karar ne anlama geliyor?
Açıklamada mahkeme kararının ne anlama geldiği şu maddeler halinde sıraladı:
“Bu karar; mekânsal planlamanın Anayasası olan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; Amasra Tarlaağzı ve Gömü köylerinde termik santral, kül barajı, dolgu alanı ve rıhtım yapılamayacağı anlamına geliyor. Hattat ve işbirlikçilerinin termik rüyasının bittiği anlamına geliyor. Tarlaağzı Balıkçı Barınağı’nın kurtulduğu anlamına geliyor. Bartın-Amasra halkının termik santral kabusunun, termikçinin yalanlarına meze olmaktan çıkıp, gerçek anlamda bittiği anlamına geliyor. Kısacası termik santralin tabutuna son çivinin de çakıldığı anlamına geliyor.”
Platform yıllardır mücadele sürecinin içinde yer alan Bartın-Amasra halkına teşekkür etti.