Avrupa'yı etkileyen sıcak hava dalgası, İtalya'da hayatı zorlaştırdı. Ülkede 16 kentte kırmızı alarm ilan edilirken, Sağlık Bakanlığı sözkonusu kentlerde 11-18 arası güneşe çıkılmaması uyarısı yaptı. Ülkeyi saran sıcak hava dalgası cerberus, adını Dante'nin Cehennem'indeki canavardan alıyor.

Türkiye’de yaşadığımız sıcak hava dalgasının benzeri şu sırada İtalya’da yaşayanların da hayatını zora sokmuş durumda.

Ülkede başkent Roma’nın yanı sıra Floransa, Bologna ve Palermo’nun da aralarında bulunduğu 16 şehirde, kırmızı alarm verildi, 11-18 arası sokağa çıkılmaması istendi. Özellikle yaşlılar, çocuklar, hastalar ve evcil hayvanların olumsuz etkilenmemesi için yakından takip edilmesi için çağrı yapıldı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, başkent Roma’da hava sıcaklığının gelecek salı günü rekor kırarak 43 dereceye ulaşması bekleniyor.

İtalya’da 4 renkli skalada en yüksek alarm seviyesi kırmızıyla temsil ediliyor. Kırmızı alarm verilen yerler dışında 9 kentte de bugün için ikinci yüksek seviye olan turuncu alarm ilan edildi.

Kırmızı alarm durumu, sıcak hava dalgası olarak da adlandırılıyor ve art arda 3 gün ve daha fazla süren riskli koşullar’ olarak tanımlanıyor.

Sıcaktan bunalan sadece İtalya değil

Avrupa Uzay Ajansı, bu hafta İspanya, Fransa, Almanya ve Polonya gibi birçok Avrupa ülkesinde büyük bir sıcak hava dalgasının etkili olduğunu duyururken, ölçümlere göre Sicilya ve Sardinya adalarında sıcaklıklar 48 dereceye ulaşabilir.

Yunanistan’da 40 dereceyi aşan sıcaklık nedeniyle Atina’da Akropolis, güneşin tepede olduğu saatler ziyarete kapatıldı.

ABD’de güney şeridinde 110 milyonu aşkın nüfus sıcaktan etkilenirken, Kaliforniya’da dünyanın en sıcak bölgelerinden Ölüm Vadisi’nde sıcaklığın 53 dereceyi bulması bekleniyor.

Avrupa’da 48.8 derece olan sıcaklık rekorunun kırılması bekleniyor. Rekor 11 Ağustos 2021’de Sicilya’da kırılmıştı.

Avrupa’yı etkileyen sıcak hava dalgası, Cerberus adı verilen bir yüksek basınç alanından (antisiklon) kaynaklanıyor. Sıcak hava dalgası ismini, İtalyan şair Dante’nin İlahi Komedya eserinin Cehennem bölümündeki bir canavardan alıyor.

Sıcak, çok sıcak…