Kastamonu’nun Cide ve Şenpazar ilçeleri arasında yer alan Dağlı geçidinde doğanın eşsiz üretkenliğini yansıtan nadir bir köknar ağacı grubuna rastlandı. Aynı kökten büyüyen altı köknar ağacı her biri yaklaşık 15 metreye ulaşan boyları ve 20-30 santimetre kalınlığındaki gövdeleriyle bu orman geçidinde hem büyüleyici hem de alışılmadık bir görüntü sergiliyor. Tek bir kök üzerinde bir orman gibi dallanıp budaklanarak göğe uzanan bu altı ağaç doğanın sınır tanımaz gücünü adeta gözler önüne seriyor.
Fotoğrafa bakınca Nazım Hikmet’in ”Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine” şiiri akla geliyor.
Fotoğraf: AA
‘Kastamonu Anıt Ağaçları’ kitabının yazarlarından olan doğa fotoğrafçısı Cebrail Keleş, bu ağaç grubunun Küre Dağları’nın Cide ile Şenpazar arasında kalan bölgesinde ziyaretçileri büyülediğini anlatıyor. Keleş’e göre bu altı köknarın aynı kökten sağlıklı bir şekilde yükselmesi, doğanın ne denli yaratıcı ve kendine has olduğunu ortaya koyan nadir bir olay.
Keleş şunları söyledi: ”Bu köknar çok dallanarak harika bir yapı oluşturmuş. Bunun tabiat anıtı ya da korunmaya değer bir ağaç olduğunu düşünüyoruz. Hemen kökten itibaren dallanması çok ilginç. Altı dal çok sağlıklı bir şekilde büyümüş. Bu hem doğa hem de insanlar için harika bir görüntü.”
Keleş doğanın sunduğu bu görsel şöleni yerinde görmek isteyenler için de bir davette bulundu.
