İngiltere’deki Chester Hayvanat Bahçesi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan pamuk tepeli maymunlardan iki yavrunun doğduğunu açıkladı. Pamuk tepeli maymun adını başından omuza kadar uzanan ve beyaz, kabarık yelesinden alıyor.

İngiltere’deki Chester Hayvanat Bahçesi sevimli bir sürprize ev sahipliği yaparak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan pamuk tepeli maymunların iki yeni üyesini dünyaya getirdi. Bu nadir türün yeni doğan ikizleri hayvanat bahçesinin gurur kaynağı oldu.

Pamuk tepeli maymun adını başından omuza kadar uzanan ve beyaz, kabarık tüyleriyle dikkat çeken yelesinden alıyor. Bu benzersiz görünüm onu kolayca ayırt edilebilir kılıyor.

Chester Hayvanat Bahçesi’nin açıklamasına göre ikizler Leo ve Treat annelerinin beş aylık hamileliğinin ardından sağlıklı bir şekilde doğdu.

Nesli tükenmekte olan pamuk tepeli maymun ikizler. / Fotoğraf: DHA

Ancak bu tatlı maymunların doğumu sevimli yüzlerinden çok daha derin bir anlam taşıyor. Uluslararası Doğa Koruma ve Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde Kritik Tehlike Altında olarak sınıflandırılan bu tür dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan en nadir primatlardan biri. Vahşi doğada sadece iki bin kadarının kaldığı tahmin edilen pamuk tepeli maymunların bu ikiz doğumu türün devamı için umut verici bir adım olarak görülüyor.

Hayvanat bahçesi bu küçük, ama önemli zaferi kutlarken ziyaretçilerini de bu türün korunması için farkındalık oluşturmaya davet ediyor.

‘Maymun çiçeği varyantı’ uyarısı: Tehlike artıyor

Umut ışığımız: Bilim insanları yeşil yeşil parlayan maymun kimera yarattı