Etini tüketmek için sığır, sütünü tüketmek için inek besliyoruz. Öyle bir, iki değil, milyarlarca sığır ve inekten söz ediyoruz.
Bu canlılar, çoğumuz okullarda gördük, geviş getiren canlılar. Sindirim sistemleri bizden bir hayli farklı. Bu fark onların aşırı gaz çıkartmasına neden oluyor.
O çıkan gaz ne? Metan gazı. Yanıcı bir karbon bileşiği yani.
California Üniversitesi Hayvan Bilimi bünyesinde yapılan araştırmada deniz yosunu takviyesinin hayvancılıktaki metan emisyonuna etkisi incelendi.
Araştırmada, hayvancılığın küresel sera gazı emisyonundaki payının yüzde 14,5’ine tekabül ettiği ve bunun en büyük bölümünün büyükbaş hayvanların metan gazı salımından kaynaklandığı belirtildi.
Deniz yosununun inekler üzerindeki etkilerini incelemek için 10 hafta boyunca 24 sığırın takviye alanlar ve almayanlar şeklinde iki gruba ayrıldığı araştırmada deniz yosunu takviyesi alan gruptakilerin metan emisyonlarında yüzde 37,7’lik düşüş görüldüğü kaydedildi.
Araştırmanın yazarlarından California Üniversitesi Hayvan Bilimi bölümünden Profesör Ermias Kebreab deniz yosunu takviyesiyle küresel et talebinin daha sürdürülebilir hale gelebileceğini söyledi.
Araştırma “Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)” dergisinde yayımlandı.