Çöl sıcakları etkisini artırırken Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat, 2024’te de ‘El Nino’ etkisi ile dünyada sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirtti.

Pasifik Okyanusu’nda mart ayında başlayıp, gezegenin ısınmasına yol açan ve ‘El Nino’ olarak bilinen hava olayı ile küresel ısınmanın etkileri daha da arttı. Dünya genelinde geçen hafta sıcaklık ortalaması, 4 gün boyunca üst üste rekor kırdı. ‘El Nino’ etkisi ile sıcaklıklar, mevsim normallerinin üzerine çıktı. Sıcak hava dalgası, küresel ısınmanın etkilediği Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye’yi de vurdu.

Son 3 yıldır dünyanın ‘La Nina’ evresinde olduğunu ve atmosferden enerji topladığını aktaran Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi, İklim Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Ecmel Erlat, mart ayında ise depolanan enerjinin atmosfere verilmesi ile ‘El Nino’ yılının başladığını söyledi. Prof. Dr. Erlat “Mart ayından itibaren ‘El Nino’ yılı başladı. Bu yıl belki çok fazla görmeyeceğiz ama 2024 yılıçarpıcı sıcaklık rekorların kırıldığı bir yıl olacak. Çünkü normal insan etkisinin yanı sıra ‘El Nino’ etkisi eklenecek” dedi.

Küresel ısınmanın son 140 yıllık bir değerlendirmesini yapan Prof. Dr. Erlat, “Paris İklim Anlaşması’nda da belli eşik değerleri konuşuldu. Bunlardan bir tanesi 1,5 santigrat. Hedef; atmosfere verdiğimiz sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yarıya düşürmek. 2030, çok yakın bir tarih” diye konuştu.

Roma sıcaklık rekoru kırdı: İtalya pandemiden sonraki en büyük krizin eşiğinde olabilir