Ayder Yaylası son yıllarda kentsel dönüşüm tartışmalarının odağında. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılında ‘Kirlettik, rezil ettik’ diyerek başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde denetledi. Muhalefet termal otel inşaatı sebebiyle doğal dokunun zarar gördüğünü savunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan memleketi Rize’de turizm merkezi Ayder Yaylası’ndaki kentsel dönüşüm çalışmalarını denetledi.

Erdoğan üç günlük Rize programının son gününde Ayder Yaylası’nda sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde görmek üzere saat 10.30 sıralarında Güneysu’daki konutundan ayrıldı. Güneysu’dan bindiği helikopterle dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’na gelen Erdoğan  yapımı tamamlanan yenileme ve koruma projesi kapsamındaki termal tesis ve konaklama birimleriyle çevre düzenlemelerini inceledi. Bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını havadan da izleyen Erdoğan verilecek brifing için Kaçkar Resort Otel’de kahvaltılı programa katıldı.

Ayder yaylasındaki otopark inşaatı fotoğrafına büyük isyan

2017’de ‘rezil ettik’ diyerek kentsel dönüşüm startını vermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2017’de “Ayder’i kirlettik, rezil ettik. Ayder’i bu yapılanmayla değil kentsel dönüşüm ve değişimle inşallah hakikaten şanına yakışır bir hale getireceğiz” demişti.

Açıklamanın ardından 2021’de bölgede kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1750 araçlık otopark ve 76 odalı termal otel inşaatına başlandı.

Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesabından Ayder Yaylası’ndaki doğal güzelliği bozan yapıların kaldırılacağını belirterek şöyle demişti: “Ayder’imizin güzelliğini bozan yapıları kaldırıyoruz. Yöresel mimariye uygun bir tesis yaparak hepsini aynı çatı altında topluyoruz. Bunu da doğal yapısı tahrip edilmiş 17 bin 478 m² alanın sadece 3.863 m²lik kısmına yapıyoruz. Geri kalan 13 bin 615 m² YEŞİL ALAN olacak.”

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilmişti.

Muhalefet ve meslek odaları Ayder’e yapılan termal otel ve otoparka doğal yapıya zarar verdiği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Ayder Yaylası’nda 1600 araçlık otopark bitmek üzere