Eyyam-ı bahur yaz mevsiminin en sıcak günlerini anlatmak için kullanılan bir tabir. Yerini “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimlere de bırakan eyyam-ı bahurun, Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinde etkili olması bekleniyor.
Özellikle iç bölgelerde mevsim normallerinin 4 ila 8 derece, Ege kıyılarında, Akdeniz kıyılarında ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de mevsim normallerinin 2 ila 4 derece üzerinde seyredeceği bekleniyor.
Sıcak hava dalgası hafta başına kadar yurt genelinde etkisini devam ettirecek.
Ankara’da sıcaklık 39 dereceye çıkacak
3 büyük ilde ise bu hafta yağış görünmüyor. Hava açık ve güneşli olacak.
Ankara’da sıcaklık 34-35 derece civarında olacak. Hafta sonunda doğru sıcaklığın 39 dereceye kadar çıkması bekleniyor. İzmir’de sıcaklık 36-37 dereceye çıkıyor, İstanbul’da da 34 derece civarında hava sıcaklığı bekleniyor.
Sıcaklık bugün tepe noktaya ulaşacak
10Haber’e konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı ve Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, eyyam-ı bahur sıcaklıklarının geleneksel takvimde olan bir tabir olduğunu, cehennem sıcaklarının bu yıl 1-7 Ağustos tarihlerinde etkili olacağını söyledi.
Güneş ışınlarının 15 Temmuz- 15 Ağustos tarihleri arasında kuzey yarım küreye en dik açıyla geldiğini hatırlatan Tek, “Normalde güneş ışınları en dik açıyla 21 Haziran’da geliyor ama yerin ısınması, atmosferin ısınması ile ilgili gecikme oluyor. Bu gecikmeden dolayı 15 Temmuz-15 Ağustos tarihlerine sarkıyor bu sıcaklar” dedi.
“Bu yıl tarihin en sıcak temmuz ayını yaşadık. Özellikle temmuzun ikinci yarısı Kuzey Afrika kökenli üç tane sıcak hava dalgası geldi” ifadelerini kullanan Tek, “Şimdi yeni bir sıcak hava dalgası daha geldi. Bugünden itibaren etkisini gösterecek. Yarın da pik noktaya çıkacak. Üç, dört gün daha yazın normal değerlerinin üzerinde seyredecek sıcaklıklar. Bu haftanın ardından sıcaklıklar biraz düşecek ama ay boyunca yeni sıcak hava dalgaları gelebilir. Öncelikle batı bölgeler Marmara, Ege ve Akdeniz daha çok etkileniyor. Kuzey Afrika’dan gelen akışlar daha çok bu bölgeleri etkiliyor. Batı bölgeleri kadar olmasa da Güney Doğu Anadolu’da da sıcak hava etkisini gösterecek” diye konuştu.
Bunlara mutlaka dikkat edin
Tek dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Özellikle saat 10.00-16.00 arası güneşin dik ışınlarına maruz kalmamak gerekiyor. Sadece sıcak hava değil, güneşin radyatif etkisi de var. O saatler arasında çok dışarıda olmamak gerekiyor. Açık renk kıyafetler giymek gerekiyor. Alkol tüketiminden uzak durmak, proteinli gıdaları çok fazla tüketmemek gerekiyor. Ağır egzersiz ve efor gerektiren işlerden de uzak durmak lazım. Terleme mekanizmamız çalışıyor ama üzerimizdeki nem buharlaşmazsa sağlık açısında sıkıntılar oluşturabilir”
Orman yangını tehlikesi
Sıcak hava dalgasıyla birlikte orman neminin düşeceğini belirten tek, “Orman yangınlarına dikkat etmek gerekiyor. En düşük kıvılcımı oluşturacak şey bile yangın başlatabiliyor. Bir cam parçası bile buna sebep olabilir. ‘Ormanda ateş yakmayalım, izmarit atmayalım’ gibi uyarıları artık söylemek bile istemiyorum. Bunlara dikkat etmek gerekiyor” dedi.
Tek, sıcak havalarda Karadeniz kıyılarında serinlemek isteyenleri de uyardı:
“Bu akışlar bazen kuzeyli rüzgarlar olduğu zaman özellikle Karadeniz’in kıyı kesimlerinde yüksek dalgalar olduğu zamanlarda denize girmemek gerekir. Çeken akıntılara dikkat etmek gerekiyor.”
Bakan Özhaseki’den sıcak uyarısı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bu haftaki sıcaklık verilerini paylaştı.
Özhaseki, “Bu hafta hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artması bekleniyor. Sıcak hava dalgası nedeniyle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında dikkatli ve tedbirli olmalarını istirham ediyoruz” ifadelerini kullandı.