İklim aktivisti Greta Thunberg, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da katıldığı bir etkinlik sırasında Filistin'e destek mesajları verdi, mikrofonu Filistinli bir kadına vermek istedi. Kimliği belirsiz bir kişi sahneye çıkıp mikrofonu elinden aldı.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da katıldığı iklim protestosunda sahneye davet ettiği bir Filistinli ve Afgan kadının konuşmasının ardından sözü kesildi.

Thunberg, Amsterdam’daki iklim protestosunda, “Biz iklim aktivistleri, ezilenlerin ve özgürlük için mücadele edenlerin sesini dinlememiz gerekiyor” dedi , Sahar Shirzad adında bir Afgan kadın ile bir Filistinli kadını sahneye davet etti.

Tam o sırada, sahneye atlayan bir kişi, Thunberg’in elinden mikrofonu aldı ve ”Buraya iklim eylemine geldim, siyasi görüş dinlemeye değil” dedi.

Thunberg sahneye dönmeden önce, kalabalığın ön tarafında yer alan bir grup aktivist Filistin bayrakları açtı ve Filistin’i destekleyen sloganlar attı.

Kısa süre sonra sahneye dönen Thunberg, göstericilerle “İşgal edilmiş topraklarda iklim adaleti yok.” şeklinde slogan attı.

İsrail Milli Eğitim Bakanlığı, Thunberg’i müfredattan çıkarttı

7 Ekim’den beri alevlenen İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından iki hafta sonra, Thunberg sosylat medya platformu İnstagram üzerinden başka aktivistler ile beraber Filistin’e destek paylaşımı yapmıştı.

İklim adaleti için yaptıkları her ne kadar büyük kamuoyu desteği alsa da, Thunberg’in Filistin paylaşımı çok sert eleştirildi.

Thunberg’in ilk yayınladığı fotoğrafta mavi bir ahtapot beliriyordu. Bir çok internet kullanıcısı bunun 20. yüzyıldan kalma antisemitizmi çağrıştıran bir sembol olduğunu ileri sürmüştü. Tepkiler üzerine Thunberg paylaşımından ahtapotu çıkartmıştı.

İsrail, sosyal medya platformu X üzerinden fotoğrafı tekrar paylaşıp “Hamas, masum İsraillileri katleden roketleri için sürdürülebilir malzemeler kullanmıyor” şeklinde retweet yapmıştı.

Paylaşımını silmemesi üzerine İsrail tepkileri arttırmış, Thunberg’in ismini Milli Eğitim Bakanlığı müfredatından çıkarttığını duyurmuştu.

İsrail Eğitim Bakanlığı, Thunberg’in kendisini “eğitimde rol model” olmaktan diskalifiye ettiğini söyledi. “Bu duruş onu eğitimsel ve ahlaki bir rol model olmaktan uzaklaştırıyor ve artık İsrailli öğrenciler için bir ilham kaynağı ve eğitimci olarak hizmet etmeye uygun değil”, diye eklemişti.

Savaşta tepki bu sefer teknoloji girişimcisi Cosgrave ile çevreci Greta’ya