Lodos ve sağanak birçok ili vurdu. Fırtına nedeniyle çatılar uçtu, ağaçlar devrildi, deniz kıyılarında dalga boyu 2-3 metreyi buldu. İzmir’de deniz kabarması tsunami etkisi yarattı. Sinop ve Konya'da çökme nedeniyle 2 kişi öldü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının ardından lodos ve sağanak yağış etkisini gösterdi. Fırtına nedeniyle yurdun birçok noktasında olumsuzluklar yaşandı. İstanbul’un bazı ilçelerinde çatılar uçtu, sahil şeridince dalgalar metrelerce yükseldi. Kuvvetli rüzgâr ve yağış Antalya, İzmir, Yalova, Bursa gibi pek çok ilde de hayatı olumsuz etkiledi.

İstanbul’da fırtına ve sağanak yağış etkili oldu, Kağıthane ve Pendik’te bina çatıları uçtu. Taksim Meydanı’na çıkanlar fırtına nedeniyle güçlükle yürürken sahil şeridinde metrelerce yükselen dalgalar oluştu. İstanbul’da etkili olan fırtına nedeniyle şehir hatlarında birçok sefer iptal edildi.

Fırtına nedeniyle Üsküdar sahil başta olmak üzere sahil şeridinde metrelerce yükseklikte dalgalar oluştu. Yağış ve fırtınaya rağmen bazı vatandaşların sahilde yürüyüş yaptığı dikkatlerden kaçmadı.

Pendik’te binanın çatısı uçtu

Pendik Çınardere Mahallesi Akay Sokak’ta saat 06.00 sıralarında bir binanın çatısı fırtınadan dolayı uçtu. Uçan çatı park halindeki iki otomobile zarar verdi. İhbar üzerine gelen itfaiye ekipleri sokakta güvenlik önlemi alarak çalışma yaptı. İstanbul’da bir süre etkili olan fırtına ve yağış, sabah saatlerine doğru etkisini yitirdi.

Kadıköy ve Küçükçekmece’de fırtınanın etkisiyle dev dalgalar oluştu

İstanbul’da fırtına nedeniyle Kadıköy Caddebostan sahil şeridinde denizde dev dalgalar oluştu. Küçükçekmece’deki Menekşe sahilinde dalgalar yosun ve taşları sahil yoluna taşıdı. Sahil yolunu kullanan araçlar yolda ilerlerken zorlandı.

Şehir Hatları’nda birçok sefer iptal edildi

Şehir Hatları’ndan yapılan açıklamada “Elverişsiz hava koşulları sebebiyle aşağıda yer alan seferlerimiz ikinci bir duyuruya kadar yapılamayacaktır.

-Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş

-Beşiktaş-Adalar

-Kabataş-Adalar

-Maltepe-Adalar

-Kadıköy-Kabataş

-Kadıköy-Üsküdar-Ortaköy

-Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Kasımpaşa-Sütlüce-Eyüp

-Kadıköy-Kasımpaşa-Fener-Hasköy-Sütlüce-Eyüp

-Rumeli Kavağı-Eminönü hattı seferlerimizin Ortaköy ve Beşiktaş İskelesi uğraması

-Aşiyan-Anadolu Hisarı-Küçüksu (Ring)

-Eminönü-Beşiktaş-Ortaköy

-Bostancı-Adalar (Ring)

-Kadıköy-Beşiktaş

-Üsküdar-Karaköy-Eminönü

-Üsküdar-Aşiyan

-Kadıköy-Karaköy-Eminönü

-Uzun Boğaz Turu

-Üsküdar-Eyüp

Elverişsiz hava koşulları sebebiyle seferlerimizde gecikmeler de yaşanabilmektedir. Üsküdar-Aşiyan hattı seferlerimizin Aşiyan İskelesi uğramaları ikinci bir duyuruya kadar Bebek İskelesi üzerinden yapılacaktır” ifadeleri yer aldı.

Bursa’da bina çatısındaki duvar yıkıldı

Bursa’da fırtına nedeniyle bir binanın çatısındaki duvar yıkıldı, bir futbol tesisinin de dış çelik karkası devrildi.

İnegöl ilçesi Mahmudiye Mahallesi’nde bir apartmanın çatısındaki duvar yıkıldı, altındaki otomobil zarar gördü. Öte yandan Meteoroloji’den alınan bilgiye göre fırtınanın akşam saatlerinde etkisinin azalacağı belirtildi.

Cerrah Mahallesi’nde de fırtına nedeniyle spor tesisinin dış çelik karkası devrildi. Yeni açıldığı belirtilen saha zarar gördü.

Gemlik’te deniz taştı, karayla birleşti

Bursa’da etkili olan fırtına ve yağış Gemlik ilçesini de etkiledi. İlçe merkezindeki sahil yolu ile Kurşunlu Mahallesi’ndeki sahil yolu fırtına nedeniyle deniz suyuyla doldu. Denizle karanın birleştiği yolda araçlar düşlükle ilerlediği görüldü.

Yalova’da İDO seferleri iptal

Yalova’nın Çınarcık ilçesinde etkili olan şiddetli yağış ve fırtına sonrası taşan deniz, kara ile birleşti. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) seferlerinden birçoğu da iptal edildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan uyarının ardından Yalova’nın Çınarcık ilçesinde sabah saatlerinden itibaren şiddetli yağış ve fırtına etkisini artırdı. Fırtına nedeniyle sahil bandından taşan deniz ve kara birleşti.

Çınarcık Belediyesi itfaiye ekipleri bölgede çalışma başlatırken, vatandaşlara da araçlarını bulunduğu yerden kaldırmaları için anons yapıldı.

Öte yandan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), olumsuz hava koşulları nedeniyle Yalova-Pendik, Yenikapı-Yalova, Pendik-Yalova, Kadıköy-Yenikapı-Armutlu-Bursa, Bandırma-Yenikapı-Kadıköy, Bursa-Yenikapı-Kadıköy-Kabataş, Bursa-Yenikapı-Kadıköy, seferlerini iptal etti.

Antalya’da tekneler battı, ağaçlar devrildi

Antalya’da şiddetli yağış, dolu ve fırtına etkili oldu. Birçok ev ve iş yerini su basarken, çok sayıda ağaç devrildi, iki tekne de battı.

Şiddetli yağmur ile kent merkezindeki yollarda su birikintileri oluştu, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Zemin katlardaki ev ve iş yerleri suyla dolarken, kent trafiği durma noktasına geldi.

Kentte gece saatlerinde şiddetini artıran yağış nedeniyle ana arterlerdeki alt geçitler su ile doldu. Polis ekipleri bu alt geçitleri trafiğe kapattı. Yağış zaman zaman yerini doluya bırakırken, Kepez ilçesindeki kanallar taştı, araçlar yolda kaldı. Bazı evlerin bahçeleri ise suyla doldu. Fırtına nedeniyle Konyaaltı Sahili’nde dev dalgalar oluştu.

Şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle falezler ve Konyaaltı Plajı’nda büyük dalgalar oluştu. Yat Limanı ve Konyaaltı sahilindeki falezlere çarpan dalgalar, 30 metre yükseldi. Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde ise yağmur sularının karışması sonucu deniz, kahverengiye büründü.

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki turizm beldesi Side’de de iki tekne battı. Kentte fırtına da etkili oldu. Şehrin birçok noktasında devrilen ağaçlardan bazıları otomobillerin üzerine düştü, bazıları da yolları kapattı. Bu nedenle çok sayıda araçta hasar meydana geldi. İtfaiye ve belediye ekipleri, devrilen ağaçları kaldırmak için çalışma başlattı. Antalya’da fırtınanın bugün akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Kepez’e 173 kilogram yağış düştü

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre; Antalya’da son 24 saatte en çok yağmur, metrekareye 173 kilogram ile Kepez’e düştü. Son 24 saatte Kumluca 130 kilogram, İbradı 118 kilogram, Kemer 106 kilogram, Muratpaşa 103,6 kilogram, Kaş 101,7 kilogram, Konyaaltı 94,6 kilogram yağış aldı.

Tur teknesinin batma anı kamerada 

Teknenin batma anı bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntüyü çeken kişinin, “Ne yaptıysa kurtaramadılar, çok uğraştılar. Her şeyi yaptılar ama olmadı. Ne yaptılarsa olmadı. Bu rezilliğe göz yumanlar, utansın. Gerçekten burada işkence çekiyoruz, teknenin son hali” sözleri duyuldu.

Antalya’da saatteki hızı 60 kilometreyi aşan rüzgar nedeniyle Yat Limanı’ndaki 28 metrelik tekne ile küçük balıkçı teknesi battı. Yat Limanı’nda bağlantı noktasından kurtulan tur teknesi, dalgalar ile denize doğru sürüklendi. Liman ağzında tutulmaya çalışılan tekne, liman görevlileri ve balıkçıların tüm çabasına rağmen hasar aldığı için battı.

Diğer yandan Antalya’da tatillerini tamamlayan yüzlerce turist, iptal olan uçak seferleri nedeniyle mağdur oldu. Hava yolu şirketleri, uçuşları iptal olan turistleri otellere yerleştirdi.

Dere taştı, iş yerleri ve tarlaları su bastı

Antalya’nın Serik ilçesinde yağmur ve fırtına, Gebiz Mahallesi’nde Çığırtkan Çayı Deresi’ni taşırdı. Taşan su, köprünün bir bölümünde zarara neden oldu. Jandarma ekipleri bölgede önlem alırken, araçların geçişine izin vermedi. Belkıs Mahallesi’ndeki Köprüçay Irmağı’nın debisi de yükseldi. Taşan su, ırmak kenarındaki restoranlara ve tarım arazilerine doldu.

66 mahallede elektrik kesintisi

İlçedeki 66 mahallede fırtına ve yağmur nedeniyle yer yer elektrik kesintileri meydana geldi. Bazı bölgelerde ya elektrik telleri koptu ya da direkler yıkıldı. Kökez Mahallesi Üründü yolundaki ana dağıtım merkezi trafosunda da dün akşam saatlerinde yangın çıktı. İtfaiye ekipleri, olay yerine gelerek yangına müdahale etti. Trafonun tekrar devreye alınması için ekipler çalışma başlattı.

Serik Sanayi Sitesi’nin bazı bölümlerinde yağış nedeniyle su birikintileri oluştu. Bazı vatandaşlar eski bir buzdolabını tekneye dönüştürerek, kürek çekerek suda ilerlemeye çalıştı. Cep telefonu ile bu anları görüntüleyen kişilerin “Burada kaldık, AKUT’u arayın, yardım edin” dediği duyuldu.

Plakalar ağaca asıldı

Manavgat’ın Sorgun Mahallesi’nde de ahşap elektrik direği devrildi. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen polis ekiplerince sokak trafiğe kapatılırken, araçlar geri döndürüldü. Bölgede elektrikler, tedbir amaçlı kesildi. Antalya kent merkezinde kuvvetli rüzgar ve yağışın ardından oluşan su birikintileri nedeniyle bazı otomobillerin plakaları düştü.

Bulunan plakaların ise yol kenarındaki ağaç ve direklere asıldığı görüldü.

Antalya’da öğle saatlerinde şiddetli yağış yerini güneşe bırakınca kentte yaşayanlar, dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’ne akın etti. Rüzgar nedeniyle yer yer 3 metreyi aşan dalgaların olduğu sahile gelenlerin bazıları yürüyüş yaptı, bazıları da dev dalgalara aldırış etmeden kıyıya inerek fotoğraf çektirdi. Çocukları ile sahile inenlerin dalgalarda ıslanmamak için verdikleri mücadele ise dikkati çekti.

Düden Şelalesi’nden çamur aktı

Aşırı yağış ve ırmaktaki taşkınlar yüzünden Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce ziyarete kapatılan Lara bölgesindeki Düden Şelalesi ve aynı ismi taşıyan park yeniden açıldı. Düden Şelalesi, yağış yüzünden çok daha güçlü bir debiyle ve çamur renginde aktı. Şelalenin döküldüğü denizdeki bölüm ise çamur rengini aldı.

İzmir’de şiddetli yağış ve fırtına; tsunami etkisi yarattı

İzmir’de şiddetli yağış ve fırtına etkili oldu, iki ilçede deniz taştı, yollar göle döndü. Ekipler su tahliyesi için çalışırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deniz kabarması olarak adlandırılan durumun ‘tsunami’ etkisi yarattığını söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan şiddetli yağış ve fırtına uyarısının ardından, İzmir’de dün akşam saatlerinde fırtına etkili oldu. Konak ilçesi Alsancak semti ile Karşıyaka’nın Mavişehir ve Yalı mahallelerinde deniz taştı. Deniz suları kaldırımlar ile birleşti, sitelerin bahçeleri ile iş yerlerini su bastı. Talatpaşa Bulvarı da sel nedeniyle trafiğe kapatıldı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile Kordonboyu’nda mahsur kalan vatandaşlar ise botlar ile kurtarıldı.

Zarar gören elektrik trafolarından kaynaklı bölgesel elektrik kesintileri yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ile İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, deniz seviyesinin 1 metre yükseldiği taşkına 1200 personel ve 250 iş makinesi ile müdahale ediyor. Sağanak nedeniyle çalışmalar, güçlükle sürdürülüyor.

İzmir’de yaşamın normale dönmesi için çalışmalar devam ediyor.

İkinci kez yükselme ihtimali düşük 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de deniz kabarması olarak adlandırılan durumun tsunami etkisi yarattığını ve denizin karadan yüzlerce metre içerilere ilerlediğini belirterek “1200 mesai arkadaşımız, 250 iş makinesi ile geceden beri su tahliyesi yapıyor. Vatandaşlarımızın bu durumdan en az etkilenmesi için İZSU, İtfaiye ve Fen İşleri ekiplerimizle canla başla çalışıyoruz” dedi.

Diğer yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hava tahmin modellerine göre, denizde ikinci bir yükselme ihtimalinin düşük olduğu belirtildi. Verilere göre, rüzgarın öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi ile denizin çekilmeye başlayacağı bildirildi.

Deniz kabarmasının ardından bu görüntü ortaya çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kentte daha önce de benzer bir doğa olayı yaşandığını hatırlatıp “üç sene önce yaşadığımız tsunamide deniz yükselmesinin ne demek olduğunu deneyimlemiştik. Sığacık, sular altında kalmıştı. Tsunaminin sadece uzak coğrafyalarda yaşanan bir doğa olayı olduğunu düşünürdük. Ama artık görüyoruz ki Anadolu’yu ve Akdeniz’i de merkezine almış durumda. Şehirleri doğayla uyumlu, dirençli kentler haline getirmek mecburiyetindeyiz” dedi.

Başkan Soyer, hasar tespit çalışmalarının da başladığını belirtip, “Denizin yükselmesine karşı yerel yönetimlerin bugüne kadar öngördüğü çalışmalar çok yetersiz. 3 yıl önce Bostanlı’da, Mavişehir’de bir set oluşturmuştuk çok ağır bir maliyetti ama ‘iyi ki yapmışız’ diyoruz. Çünkü çok pozitif etkilerini gördük. 400 civarı iş yerinde hasar tespiti yapıldı. Orta ve ağır hasarlı yapılarla ilgili tedbir almak ve uğradıkları tahribatı gidermek için belediyemiz yardımcı olacak” diye konuştu.

Başkan Soyer, denizin taştığı yerlerde inceleme yaptı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deniz kabarması olarak adlandırılan meteorolojik olay sebebiyle deniz suyunun sokakları kapladığı Kordon’a giderek çalışmaları inceledi. Gece boyunca sahadaki ekipleri yönlendiren Başkan Tunç Soyer günün ağarmasıyla birlikte durum tespiti için sorunlu bölgelere gitti. Soyer’e İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ile İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse de eşlik ederek son durum hakkında bilgi verdi. Başkan Soyer’in görüştüğü yetkililer deniz seviyesinin yükselmesinin tsunami etkisi yarattığını ve denizin karadan yüzlerce metre içerilere ilerlediğini söyledi. Soyer’e İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ile İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse eşlik ederek son durum hakkında bilgi verdi.

Ne yazık ki iklim krizi sonuçlarıyla daha da karşılaşacağız

İzmir’de meteorolojik koşulların yarattığı etkiye bağlı olarak yaşanan deniz taşkınından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Başkan Soyer, “7 Eylül’de İstanbul’da Küresel Denge Derneği’nin toplantısı olmuştu ve İstanbul ve İzmir’de deniz seviyesinin yükseleceğine dair bilimsel veriler paylaşılmıştı. Gelinen noktada 2050 yılına kadar deniz seviyesinin 50 cm yükselmesi öngörülüyor. 2100’e kadar ise deniz seviyesinin 1 metre yükselmesi öngörülüyor. Kısacası küresel ısınma diye tarif edilen iklimdeki değişiklik daha sonra iklim krizi olarak arz edilmeye başladı ve artık ne yazık ki ülkemiz de bu sonuçları yaşıyor. Akdeniz, Anadolu bu iklim krizinin odak noktaları. İzmir 3 sene önce ilk kez tsunami yaşamıştı.

İzmir’de sular altında kalan sokaklar havadan görüntülendi.

Asla aklımıza gelmeyen bir tablo ile karşılaşmıştık. Sığacık sular altında kalmıştı. Bu kez Bostanlı ve Mavişehir ile Alsancak maalesef felakete uğradı. 400’ün üzerinde ev ve iş yeri deniz suyuyla mağdur oldu. 100’ün üzerinde vatandaşımızı tahliye ettik. Zor bir geceydi. Ekiplerimiz can ve başla çalışıyorlar. Ne yazık ki iklim krizi sonuçlarıyla daha da karşılaşacağız. Şehrin dirençli hale getirilmesi temel öncelikli hedefimiz. Senelerdir dirençli kent yaratmanın önemini anlatıyoruz. Deniz kabarması olarak adlandırılan durum bir tsunami etkisi yarattı ve deniz karadan yüzlerce metre içerilere ilerledi. Sığacık, Alaçatı, Bostanlı, Kordon İstanbul’da aynı şekilde Üsküdar, Tuzla birçok ilçemiz deniz kenarında olduğu için bu tehditle karşı karşıya” dedi.

Çanakkale’de fırtına, deniz ulaşımını olumsuz etkiledi

Çanakkale’de hızı zaman zaman 90 kilometreyi bulan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Kuzey Ege Denizi’nde Çanakkale- Eceabat vapur hattında, saat 15.00 seferleri karşılıklı iptal edildi. Planlı diğer seferlerin durumunun ise gün içerisinde netlik kazanacağı bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ağaç, direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesine karşı dikkatli olunması konusunda uyardı.

2 ilde can kaybı yaşandı

AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, dün yurt genelinde yaşanan olumsuz hava koşullarına bağlı olarak çok sayıda sel, su baskını ve çatı uçması ile yapısal çökme olaylarının meydana geldiği belirtilerek Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 47 ilde turuncu, 29 ilde ise sarı uyarı verildiği hatırlatıldı.

Ayrıca valilik, kaymakamlık ve il AFAD müdürlükleri ile vatandaşlara gerekli uyarı mesajlarının gönderildiği kaydedildi.

Yağış uyarısı yapılan illerden şimdiye kadar 1492 ihbar alındığı ve ekiplerin müdahale çalışmalarına aralıksız devam ettiği vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı:

 

 

Afetin bilançosunu sıraladılar

“Söz konusu ihbarların; 440 adedi İzmir, 345 adedi Antalya, 146 adedi İstanbul illerimizden gelmiştir. Sinop, Erfelek’te bir yapıda fırtına nedeniyle yapısal çökme meydana gelmiş enkaz altında kalan 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ankara, Şereflikoçhisar’daki askeri kışlada fırtınaya bağlı cam düşmesi sonucunda 4 askerimiz yaralanmıştır.

Konya ilimizde aşırı yağıştan korunmak için bir ahıra giren 5 vatandaşımızın içeride olduğu sırada göçük meydana gelmiş, 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 4 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye sevk edilmiştir. Giresun ilimizde çatı uçması sonucunda 2 vatandaşımız yaralanmıştır. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde ilgili kurumlarımızla birlikte olaylara; 918 personel, 174 araç ile müdahale edilmektedir.

Yapılan çalışmalar sonucunda 16 ilde 198 vatandaşımız kurtarılmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı; yaralılarımıza acil şifalar dileriz.”