ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin iklim, enerji ve çevre bakanları grubun dönem başkanı İtalya ev sahipliğinde bir araya geldi. Bakanların toplantısından en geç 2035 yılına kadar tüm kömür santrallerinin kapatılması kararı çıktı.
Havayı en çok kirleten fosil yakıt olan kömürün kullanımına bitiş tarihi verilmesi Cop28 başta olmak üzere uluslararası iklim zirvelerinde en tartışmalı konulardan biri. Şimdiye kadar G7’nin ileriye dönük adım atamamasındaki en büyük engel Japonya oldu. Çünkü iklime odaklı düşünce kuruluşu Ember’e göre Japonya geçen yıl elektriğinin yüzde 32’sini kömürden elde etti.
Japonya bugün temiz enerjiye geçmeye kalkışsa bunun çok yüksek maliyeti olacağını da düşünüyor. 2011 yılında deprem ve tsunamide elektriğin kesilmesiyle Fukushima Daichi nükleer santrali faciasına giden sürecin tetiklenmesinin ardından ülkenin enerji şirketleri yaşananları telafi etmek için kömür santralleri inşa etme telaşına düştü. Bugün Japonya’nın elektrik ihtiyacının üçte biri kömürle karşılanıyor.
İngiltere Enerji Güvenliği ve Sıfır Emisyon Bakanlığı’ndan Andrew Bowie Class CNBC’ye verdiği demeçte “2030’un ilk yarısında kömürü kademeli olarak terk etme konusunda anlaşmaya vardık. Bu tarihi bir anlaşma, çünkü geçen yıl Dubai’deki COP28’de bunu başaramamıştık. Dolayısıyla G7 ülkelerinin bir masada toplanıp dünyaya ‘Biz dünyanın gelişmiş ülkeleriyiz ve 2030’un başlarında kömürü kademeli olarak terk etmeye kararlıyız’ mesajı vermemiz inanılmaz” dedi.
Fosil yakıtlar iklim krizinin başlıca nedeni. Fosil yakıt kullanımından kaynaklanan gazlar atmosferde birikerek Güneş’ten gelen ışınların geri yansımasının önüne geçiyor. Bu da küresel ısınmaya neden oluyor. Geçen yıl Dubai’de yapılan COP28 zirvesinde dünyadaki hemen her ülke fosil yakıtlardan uzaklaşma konusuna kafa sallasa da kömüre son kullanma tarihi koymak mümkün olmamıştı.
ABD Çevre Koruma Ajansı kömür yakıtlı enerji santrallerinin önüne iki seçenek koydu: Ya iklim değişikliğine neden olan gazları yakalayıp hapsedecekler ya da 2039 yılına kadar kapanacaklar.
Diğer G7 ülkelerinin çoğunun fosil yakıtı kademeli olarak bırakmak için kendi planı var. Ember’in raporuna göre G7 ülkelerinin elektriğinin yaklaşık yüzde 16’sı kömürden elde ediliyor. İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada kömür enerjisini kademeli olarak terk etme sözü vereli yedi yılı geçti. Ember’in Global Insights program direktörü Dave Jones kömürden enerji elde etmeyi bıraksalar bile gaz kullanımının devam edeceğine dikkat çekerek “Kömür en kirlisi olabilir, ama fosil yakıtların tamamının tedavülden kaldırılması gerekiyor” dedi.