Meteorolojinin beş günlük hava tahmin raporuna göre bu hafta yurdun doğu ve kuzey kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor. Marmara, Ege ve Akdeniz ise aşırı sıcaklarla boğuşacak. Uzmanlar bu bölgelerde orman yangınlarına karşı uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün beş günlük hava tahmin raporuna göre bugün İç Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da hava sıcaklıkları 40 dereceleri görecek. Marmara, Orta Karadeniz ve İç Anadolu’nun büyük bölümünde pazartesi günü mevsim normallerinde geçmesi bekleniyor. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’nun doğu kesinlerinde ise sağanak yağış var.

Biri söndürülüyor diğeri başlıyor: Beş ilde orman yangını!

Salı günün Marmara’nın batısı, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu yine mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklarla boğuşacak, termometreler 43 dereceyi görecek. Doğu Anadolu, Doğu ve Orta Karadeniz ve İç Anadolu’nun kuzeyinde ise sağanak yağışlar etkisini gösterecek.

MGM’nin beş günlük hava tahmin haritası

Çarşambadan günü sıcaklar yerini çoğunlukla sağanak yağışa bırakacak. Ege’nin güneyi, Güneydoğu Anadolu ve Marmara’da kavurucu sıcaklar sürerken yurdun kalanı sağanak yağışların etkisi altına girecek.

Yağışlar perşembe günü Doğu Karadeniz ve İç Ege hariç yurdu terk ederken yerini kavurucu sıcaklara bırakacak. Özellikle Güneydoğu Anadolu’da termometreler 42 dereceleri görecek.

Haftanın son gününde yurdun kuzeyi genelde sağanak yağışlı, güneyi ise aşırı sıcak olacak. İç Anadolu ve Marmara’da haftayı mevsim normallerinde sıcaklarla kapatacak.

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada aşırı sıcak havaya karşı uyardı. Şen, sıcakların pazartesi gününden itibaren etkili olacağını ve 5-6 gün süreceğini söyledi.

Prof. Dr. Orhan Şen, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Pazartesiden itibaren Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerine aşırı sıcaklar geliyor. 5-6 gün devam edecek. 11-16 saatlerinde dışarı çıkmayın bol su tüketin, açık renk bol giysiler giyin gözlük ve şapkayı unutmayın. Orman yangını riski var. Aracınızda ve orman kenarında sigara içmeyin.”

Adana’da iki günde 10 orman yangını: ‘Hava zaten sıcak, çok daha dikkatli olmalıyız’