Hawaii'deki en genç ve aktif yanardağ olan Kilauea, çarşamba sabahı erken saatlerde patladı. Havaya doğru püsküren lavlar adeta bir lav fıskiyesi görüntüsü oluşturdu.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu Hawaii Yanardağ Gözlemevi, dün Kilauea zirvesini gösteren kamerada bir parıltı tespit etti. Yanardağın yerel saatle sabah 4:44 sularında patlamaya başladığı belirtildi. Lavlar bir saatten kısa bir sürede kraterin tabanında parlak siyah-turuncu bir örtü oluşturdu. Hava aydınlanırken yapılan canlı yayında ise lavın fokurdamaya devam ettiği ancak yüzeyinin sertleşmeye başladığı görüldü.

Gözlemevi, Kilaueau’nın alarm seviyesini ‘gözlem’den ‘uyarı’ya, renk kodunu da turuncudan kırmızıya çekti. Bilim insanı Ken Hon verdiği bir röportajda, “Kraterin tabanına yayılan lavlar tamamen akkor haldeydi” dedi. Öte yandan yanardağ faaliyetinin ana krateri Halema’uma’u ile sınırlı olduğu ve altyapı ya da insan yaşamına herhangi bir tehlike oluşturmadığı belirtildi. Dr. Hon, tek tehlikenin yanardağdan çıkan gaz dumanları olduğunu söyledi.

Patlama sadece web kameralarına değil, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi uydusuna da yakalandı. Bu görüntülerde kül ve sülfür dioksitin atmosfere salındığı görülüyordu.

Ulusal Park Servisi’ne göre Kilauea, yaklaşık 280 bin yıl önce su altında oluştu. Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Mauna Loa’nın kardeşi olan Kilauea, 1983’ten 2018’e kadar lav püskürtmesiyle de biliniyor. Dr. Hon, Kilauea’nun 2018’deki patlamasından bu yana yanardağın biraz rahatladığını söylüyor.

Öte yandan bu, Kilauea’nın üç yıl içindeki dördüncü patlaması. Daha önce Aralık 2020’den Mayıs 2021’e, Eylül 2021’den Aralık 2022’ye kadar lav püskürtmüştü. Üçüncüsü ise bu yılın ocak ayında başlamış, mart ayınun başına kadar devam etmişti.

Tonga’daki yanardağ patlaması, ABD’nin şimdiye kadarki en güçlü nükleer denemesine eşdeğermiş