Takahe kuşu, dünyanın en nadir canlılarından biri olarak kabul ediliyor. Yeni Zelanda’daki nüfusları 1800’lerin sonlarında Avrupalı yerleşimcilerin kıtaya hayvan dostları gelincik, kedi, feret ve sıçanlarıyla gelmesinin ardından azaldı.
1898 yılında soylarının tükendiği ilan edilen Takahe kuşları, 1948’da yeniden ortaya çıktı. O zamandan bu yana hükümet, kabileler ve koruma uzmanları el birliğiyle bu kuşların eski yaşam alanlarını geri kazanmaları için birtakım önlemler aldı.
Takahe kuşlarının yumurtalarını yırtıcı hayvanlardan korumak için toplayan yetkililer, bu yavruları kendileri besleyip büyüttü. Daha sonra Yeni Zelanda Koruma Departmanı (DOC) kuşları yavaş yavaş adanın korunan arazileriyle milli parklarına bırakmaya başladı. Bunun için de avcı tuzakları ile istilacı türlerin ortadan kaldırılması için büyük yatırımlar yapılması gerekti.
Kuşların popülasyonu bu çabalar sayesinde yaklaşık 500’e ulaştı ve yıllık çoğalma oranları yaklaşık yüzde 8 oranında seyrediyor. Bu kuşlardan 18’i daha geçen hafta ülkenin güneyindeki Wakatipu Gölü Waimaori Vadisi’ne, yaklaşık bir asırdır hiç uğramadıkları dağlık bölgeye getirildi.
Bu salınan kuşlar yeni ortamlarına başarılı bir şekilde uyum sağlarsa ekim ayında yedi kuşun daha salınması ve gelecek yılın ilk aylarında 10 takahenin daha salınması planlanıyor.
DOC Takahe Kurtarma Operasyonu Yöneticisi Deidre Vercoe, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Takahe popülasyonunu artırmak için yıllardır süren sıkı çalışmanın ardından, şimdi vahşi doğadaki popülasyonlarını artırmaya odaklanmak bir ödül gibi ama zorlukları da beraberinde getiriyor tabii. Bu iş zaman alabilir ve başarılı olacağımız da garanti değil” dedi.
Takahenin hayatta kalmasını sağlamak için yürütülen çalışmalar, hiçbir şey için geç olmadığını gösteriyor. Beşeri sebeplerden nesli tükenmeye çok yaklaşan türleri kurtarmak için hâlâ bir şansımız var. Yeni Zelanda’nın takaheyi hayata döndürme çabaları çok daha büyük bir girişimin parçası. Ülke şu anda bölgenin asıl sakinleri olan canlılara tehdit oluşturan istilacı sıçan, keseli sıçan ve gelincik gibi yırtıcılardan 2050 yılına kadar kurtulmak için ülke genelinde bir kampanya yürütüyor.