Düzce’nin Ak Partili Belediye Başkanı, “İstanbul’un suyunun üçte birini sağlayan Melen Çayına kanalizasyon akıyor” dediğinde bu bir siyasi kavga gibi algılandı. Hayatta siyasetten önemli şeyler de var

İstanbul 1990’ların başında vahim bir susuzluk dönemi yaşadı. Kentin içme suyu, artan nüfusa yetmiyordu ve nüfus da artmaya devam ediyordu.

SHP’li Nurettin Sözen başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, merkezi hükümetin de katkısıyla iki büyük su projesi yaptı. 

Bunlardan biri, daha çok Avrupa yakasını ilgilendiren Istrancalar Projesiydi. Kırklareli’nden Istranca dağlarındaki derlerin suyunu toplayıp İstanbul’a getirme projesi.

İkinci ve daha büyük proje ise Büyük Melen Projesiydi. Bu da, İstanbul Boğazı’na 170 kilometre mesafeden Karadeniz’e dökülen Büyük Melen Çayı’nın sularının İstanbul’a getirilmesi projesiydi. Proje bir de barajı içeriyordu ama bu baraj hala devreye girebilmiş değil.

Büyük Melen Çayı, Düzce’deki Efteni Gölü’nden kaynaklanıyor. Bu gölden çıkan çay, Kocaeli’ndeki Lahna deresiyle de birleşerek Karadeniz’e dökülüyor.

Henüz Melen Barajı devreye girmediği için İstanbul suyunu doğrudan dereden alıyor ve İstanbul’a pompalıyor. Gelen su Anadolu yakasında Cumhuriyet Köyü yakınlarındaki arıtma tesisine ulaşıyor, burada arıtılıyor ve Ömerli Barajına yollanıyor.

Bir hesaba göre bugün İstanbul içme suyunun yaklaşık yüzde 36’sını Melen su sisteminden temin ediyor.

Geçen hafta Düzce’nin Ak Partili Belediye Başkanı, eski bakan Faruk Özlü, Büyük Melen Çayı’na Düzce’den kanalizasyon karıştığını söyledi. Bu sözlerini bazı görüntülerle de destekledi.

Ancak onun bu açıklaması, Ak Parti-CHP mücadelesinin bir parçası olarak algılandı. Belki de öyleydi, İstanbul’u hala Ak Parti yönetiyor olsa Faruk Özlü tespitini kamuoyu önünde açıklamayabilirdi.

Ama siyasi kavga var veya yok, burada önemli olan İstanbul’un suyunun sağlığı. Evet bu su Cumhuriyet Arıtma Tesisi’nden geçtikten, burada temizlendikten sonra şehre veriliyor ama yine de kirliliğin seviyesi önemli. Çünkü kanalizasyon denince bakteriyel kirlilikten söz ediyoruz.

Esasen Büyük Melen Çayı’nı temiz tutmak İstanbul Su kanalizasyon İdaresi İSKİ’nin görevi. İSKİ bu görevi uyarınca Melen Çayı havzasında sıkı denetimler yapıyor, içme suyunu korumaya çalışıyor. Ama bu çaya bağlanan bazı derelere Düzce’nin Cumayeri, Gümüşova, Kaynaşlı, Yığılca ve Gölyaka ilçelerinin kanalizasyonu doğrudan akıyor.

Aslında İSKİ bu ilçelere kanalizasyon arıtma tesisi yapmakla yükümlü ve bu yatırımlar neredeyse her yıl İSKİ’nin yatırım programına giriyor ama uzun yıllardır yapılmadı.

İSKİ, Melen Çayı ile ilgili son bir haftadır ortada konuşulanlara bir cevap vermedi.