Kuzey Yarımküre yaza sert bir geçiş yaptı. Geçen yılki yaz sıcağının katbekat üstünde bir dönemin bizi beklediği ortada. İlk işaretler de Hindistan’dan geldi. Başkent Yeni Delhi’de dün şimdiye kadar kentte ölçülen en yüksek sıcaklıklar kaydedildi: 52,3 santigrat derece. Başkent sakinleri haftalardır 40 derecenin üstünde seyreden sıcak hava dalgasında adeta pişti. Evden çıkmanın fırına girmekten farkının olmadığı Yeni Delhi’de yetkililer elektrik şebekesinin zarar görmesinden ve şehir suyunun karneye bağlanmasından endişeleniyor.
Son 12 ay dünyanın şimdiye kadar tarihe geçen en sıcak aylarıydı. Aslında kışı yaşaması gereken şehirlerde bile sıcaklıklar beklenenin üstüne çıktı. Bilim insanları dünyadaki sıradan birinin insan kaynaklı iklim değişikliği olmasa hissedeceği yüksek sıcaklıktan 26 gün daha fazla sıcaklık hissettiğini söylüyor.
Yeni Delhi’de dün yaşanan toz fırtınası ve hafif hafif çiseleyen yağmur “Hava normale dönecek” umutları yeşertse de başkentin kuzeybatısındaki Mungeshpur’daki meteoroloji istasyonu şehir saatine göre 14:30 civarında 52,3 derece sıcaklık bildirdi. Şehrin meteoroloji merkezinde çalışan bilim insanı Kuldeep Srivastava 2010 yılında kurulan otomatik hava izleme sisteminin şimdiye kadar kaydettiği en yüksek sıcaklığın bu olduğunu söyledi. Bir önceki en yüksek sıcaklık rekoru yaklaşık 48 santigrat dereceydi. Ama son günlerde 50 dereceyi gören şehirde bu rekor birkaç kez kırıldı.
Siyasetçisinden seyyar satıcısına herkes mağdur
Hava sıcaklığı insanları etkilemeye başladı bile. Hastanelerde sıcak çarpması vakaları artarken Himalaya eyaletlerinde orman yangınları başladı. Delhi’nin itfaiye amiri Atul Garg günde 200’ü aşkın ihbar aldıklarını söyledi, “Normalde son 10 yıldır bu zamanlar 160 ihbar alırdık. İnsan gücü bakımından zor durumdayız” dedi.
Sıcak hava dalgası Hindistan’da 1 Haziran’da sonuçlanacak yedi haftalık seçim döneminin bitişine yakın kendini gösterdi. Başbakan Narendra Modi ve muhalefet liderleri sıcağa rağmen mitinglerine devam etti. Karayolu Taşımacılığı ve Otoyol Bakanı Nitin Gadkari bir mitingde konuşurken sıcaktan bayıldı. Muhalefet lideri Rahul Gandhi de salı günü mitingde konuşmasına ara vermek zorunda kalarak başından aşağı su döktü.
Sıcak havalardan seyyar satıcılar da etkilendi. Sebze satıcısı Sameer Prakash öğleden sonra ikiye kadar seyyar arabasıyla müşterilerin klimalı evlerinden çıkmasını bekliyor. Bir yandan sebzelerin çürümemesi için diğer yandan da kafasına sıcak geçmesin diye habire sebzelerle kendine su banyosu yapıyor: “Başka seçeneğim var mı? Eve para götürmezsem çocuklarımı kimse beslemeyecek. İş iştir. Yapmanız gerekir. Güneş sebzeleri öldürüyor. Bu yüzden toptancıdan normalde aldığımdan az alıyorum çünkü almazsam hemencecik çürüyecekler.”
Su tasarrufu ve sağlık önlemleri kapıda
Delhi’nin Su Bakanı Atishi Marlena aşırı sıcaklarda su tasarrufuna yardımcı olması için 200 ekip görevlendirildiğini açıkladı. Marlena hortumla araba yıkayanlara, su tankerlerini taşıracak kadar depolama yapanlara ve evlerde kullanılması gereken suyu inşaat ya da ticari amaçlarla kullananlara para cezası uygulanacağını söyledi. Indian Express’in haberine göre Atishi su kıtlığı sorununu çözmek için birçok bölgede su tedarikini günde iki defadan bire indirdiklerini söyleyerek “Böylelikle tasarruf ettiğimiz su günde sadece 15 ila 20 dakika su verilen bölgeler için kullanılacak” dedi.
Delhi Vali Yardımcısı V.K. Saxena ise otobüs duraklarında özellikle öğle saatlerinde su dağıtılması gibi önlemler alınması talimatını verdi. Saxena inşaat işçilerine öğlen 12’den üçe kadar “ücretli izin” verilmesini de istedi. Ancak bunun nasıl uygulanacağı hakkında açıklama yapılmadı. Kimya öğretmeni Aruna Verma “Duş almak sadece zaman kaybı. Duştan çıktığınız an yine kan ter içinde kalıyorsunuz” diyor.