Hindistan bu yılın başından bu yana inişli çıkışlı hava şartlarıyla mücadele ediyor. Genellikle ılıman geçen şubat ayında sıcaklıklar 1901’den bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. Mart ayı ise normalden çok daha yağışlı geçti. Nisan ayında da alışılmadık derecede serin ve yağışlı bir hava hakim oldu. Geçen ay da oldukça serin ve ılıktı.
Ülkenin kuzeyindeki Uttar Pradesh ve doğusundaki Bihar eyaletlerinde son birkaç gün içinde nemle birlikte 45 derece sıcaklıklar kaydedildi. Hintliler, Mason yağmurları başlamadan önce yaz sıcaklarının en üst seviyeye çıktığı haziran ayında sıcak hava dalgalarına alışık. Ancak bu seferki sıcaklıklar neredeyse 100 kişinin canına mal oldu.
Birçok Hintli, bunaltıcı güneşin altında sadece başlarına bir bez sararak güneşten korunmaya çalışıyor. Hindistan Meteoroloji Dairesi’nden (IMD) Atul Kumar Singh, dün yaptığı açıklamada Uttar Pradesh genelinde sıcaklıkların normalin üzerinde seyrettiğini belirterek, “Önümüzdeki 24 saat içinde sıcaklıkların düşmesini beklemiyoruz” dedi.
Diğer birçok bölgede de yüksek sıcaklıklar yaşanırken ölümlerin Uttar Pradesh’teki Ballia’da yoğunlaşması yetkilileri şaşkına uğrattı. Eyaletin Sağlık Bakanı Brajesh Pathak, Ballia’daki yoğun ölümler nedeniyle soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Eyalet yöneticileri tarafından Ballia’ya gönderilen uzman ekip, ölümlerin başka faktörlerden kaynaklanmış olabileceğini ancak bunların ne olabileceğinin henüz netlik kazanmadığını söylüyor. Ekibin bir üyesi olan Dr. AK Singh, NDTV kanalına verdiği demeçte, ilk belirtilerin çoğunlukla göğüs ağrısı olduğunu ve bunun sıcak hava dalgasından etkilenenlerde görülen ilk belirtiler olmadığını söyledi.
Ölümlerin kirli sudan kaynaklanmış olabileceği de ihtimaller dahilinde değerlendiriliyor. Ballia’da 400 kişinin yattığı hastaneden çekilen görüntülerde kalabalık koğuşlar ve yoğun personeller göze çarpıyor. Yüksek ateş, kusma, ishal ve nefes alma zorluğundan şikayet eden hastaların akınına uğrayan hastaneye ek yatak ve personel desteği sağlandığı belirtiliyor.
Muhalefet partileri, Ballia’nın yetersiz kalan tıbbi imkanları nedeniyle Başbakan Yogi Adityanath’ı eleştirdi. Bazı aileler sedye olmadığı için hastaları hastaneye kendilerinin taşımak zorunda kaldıklarını belirtti.
İronik olansa ülkenin bir yanı sıcak hava dalgasıyla boğuşurken, diğer yanda çölün hakim olduğu Rajasthan sağanak yağmurun etkisi altına girdi.