Afrika'dan neslinin 70 yıl önce tükendiği Hindistan'a kıtalararası yolculuk yapan bir çita, ülkeye geldikten iki ay sonra öldü. Bu, Hindistan'da başlatılan çita programından bu yana ölen ikinci çita oldu.

Çitaların Hindistan’daki soyu 1952 yılında resmen sona erdi. Ancak ülke bu yenilgiyi kabul etmiyor. Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ülkedeki çita popülasyonunu yeniden artırabileceklerini umuyor. Bu kapsamda hükümet önümüzdeki beş yıl içinde 50 büyük kediyi ülkeye getirmeyi amaçlıyor. Ülkeye ilk olarak geçen yıl çitalar getirilmeye başlandı. Şubat ayında 12 büyük kedi, Güney Afrika’dan Hindistan’a getirildi. Ancak bu o kadar da kolay olmayacak gibi.

Düzenlenen bir yarışmayla ismi belirlenen Uday adındaki çita, Hindistan’a hava yoluyla getirilen 20 çita arasındaydı. Ülkenin vahşi yaşam servisi, bu erkek çitanın pazar günü Madhya Pradesh eyaletinin merkezindeki Kuno Ulusal Parkı’nda öldüğünü açıkladı. Uday’ın ölüm nedeni henüz belirtilmedi, yetkililerin daha fazla bilgi edinmek için otopsi yapması gerekiyor.

Ancak Uday, Hindistan’da çita popülasyonunu artırma programı kapsamında ölen ilk çita değil. Daha üç hafta önce Sasha adındaki başka bir çita böbrek enfeksiyonundan hayatını kaybetti. Sasha da geçen yıl eylül ayında Namibya’dan getirilen sekiz kişilik bir grubun içindeydi.

Güney Afrikalı bir veteriner, söz konusu ölümlerin diğer çitalar için risk oluşturması muhtemel olmayan bir nedenden gerçekleşmiş olabileceğini söylüyor. Namibya merkezli Çita Koruma Fonu’nun (CCF) kurucusu Laurie Marker ise yeni bir çita popülasyonu kurmanın zor olduğunu söyleyerek, beklenmedik nedenlerle yaşanan kayıpların normal olduğunu söyledi.

Çitalar 75 yıl sonra Hindistan’a geri dönüyor