İzlanda'nın başkenti Reykjavik yakınlarında volkanik patlamalar meydana geliyor. Son iki yıl içinde aynı bölgede üçüncü kez lav fışkırdığı açıklanırken, yetkililer, bölgeyle ilgili değerlendirme yapılana kadar bölgeden uzak durulmasını öneriyor.

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’in sadece 30 kilometre uzağında volkanik hareketlilik yaşanıyor. Ülkenin meteoroloji kurumunun açıklamasına göre bölgede son iki yıl içindeki üçüncü lav hareketi olan bu olay nedeniyle yetkililer durum anlaşılana kadar bölgeden uzak durulmasını öneriyor.

İzlanda Meteoroloji Kurumu’na göre, “Püskürme, Litli Hrutur’un (İzlandaca ‘Küçük Koç’) hemen kuzeyindeki küçük bir çöküntüden yayılıyor ve buradan kuzey-batı yönünde duman çıkıyor” açıklaması yaptı.

Düşük yoğunluklu ancak güçlü püskürmeler yaşanan volkanik hareketlilik geniş nitelikli bir tehdit ise uzmanlara göre oluşturmuyor.

2021 yılında Geldingadalur vadisindeki püskürme yaklaşık altı ay devam etti. Bu bölgedeki yanardağ yaklaşık 900 yıldır uykuda bulunuyordu.

İzlanda’da şu anda aktif kabul edilen 33 volkanik sistem bulunuyor. Ortalama olarak her beş yılda bir patlama yaşanıyor.

2010 yılında Eyjafjallajokull volkanının patlaması sonrası Avrupa geneline yayılan duman tabakası 100 binden fazla uçuşun iptaline eden olmuştu.

Ay’ın karanlık yüzünde radyoaktif granit oluşumu bulundu