Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi sezonluk tahminleriyle ilgili uyarı yapan Prof. Dr. Barış Önol sonbahar aylarının öngörülerinin çok sıcak bir döneme işaret ettiğini açıkladı.

Dünya küresel ısınmayla boğuşuyor. Yazın kavurucu sıcaklarının ardından dünyanın hemen her yerinde serin bir sonbahar iple çekiliyor. Ancak Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) sezonluk tahminleri sonbaharın da sıcak geçeceği yönünde.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Önol ECMWF sezonluk tahminlerine göre paylaştığı haritalarla sonbahar ayları için uyarıda bulundu. 

ECMWF’nin sonbahar aylarına ilişkin paylaştığı ve sıcaklık tahminlerini gösteren haritayı değerlendiren Prof. Dr. Barış Önol “Kırmızı gezegen serisine son hızla devam ediyoruz. Bahar, yaz derken şimdi de sonbahar aylarının öngörüleri çok sıcak bir döneme işaret ediyor. Hem de Pasifik’te El Nino bitmiş, La Nina başlamışken. 1 Ekim’de başlayacak ‘su yılı’ için de bu sıcaklık tahminleri önemli. El Nino nisan ayında bitti ve yazın La Nina’ya geçtik. 11 yıllık güneş döngüsünden genel radyasyon pik dönemde yüzde 0,1 kadar artar, onun etkisi de yaklaşık +0.2 santigrat derece” dedi.

Eylül ayı tahmin haritası

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yine ECMWF’nin tahminleri üzerinden uzun vadeli mevsimlik tahmin verilerine göre eylül ayında Türkiye için hava sıcaklığının iç ve güneybatı kesimlerde mevsim normallerinin bir ila iki derece üstünde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 0,5 ila bir derece üstünde seyretmesi bekleniyor. Yağışın da yurt genelinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmesi öngörülüyor.

Ekim ayı tahmin haritası

Ekim ayında hava sıcaklığının batı kesimler ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da mevsim normallerinin bir ila iki derece üstünde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 0,5 ila 1 derece üstünde seyretmesi bekleniyor. Yağışın yurt genelinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kasım ayı tahmin haritası

Kasım ayı tahminlerine göre ise hava sıcaklığının yurt genelinde mevsim normallerinin bir ila iki derece üstünde seyretmesi bekleniyor. Yağışın yurt genelinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmesi öngörülüyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü: Sıcak havalar daha kalıcı hale geliyor