Bugün ve yarın İstanbul dahil Türkiye'nin önemli bölümü yağışlı havanın etkisinde olacak. Kısa süreli ama yoğun yağış bekleniyor. Dün İstanbul'daki yağmur yolları göle çevirdi. O yüzden bugün ve yarın için AKOM şimdiden uyardı.

Türkiye’nin önemli bir bölümü dün yağmurluydu, bu yağışlar bugün ve yarın da devam devam edecek. Bunlara ‘Yaz yağmuru’ deyip geçmek kolay değil, çünkü küresel iklim krizi yüzünden basit yağmurlar bile aşırı iklim olayına dönüşebiliyor. O yüzden sel uyarıları var her yerde.

İstanbul’da dün böyle bir aşırı iklim olayı yaşandı. Kısa süreli yağmur İstanbul’un iki ilçesinde, Sultangazi ve Eyüpsultan’da yarım saat bile sürmeyen yağış zaten tıkalı olan yağmur suyu kanallarının kapasitesini çok aşınca yollar göle döndü, araçlar yolda kaldı.

Otomobiline su dolan Murat Kurucu “On dakikalık yağmurda arabamın içi tamamıyla su doldu. 10 dakikalık yağmurun bu kadar yapmaması lazım normalde. Koştum baktım ki arabayı tamamen su almış. Hani bunun mağduriyeti ne olacak, bir çözüm yok yani. Yarım saat kırk dakika sonra geldi. Zaten araba suyun içinde kalmıştı kendi imkanlarımızla çıkardık suyun içinden. Normalde herhangi bir ekip yoktu, yani kendi imkanlarımızla ağabeylerimizle on dakika içinde geldik ki araba su içinde, geldik baktık araba suyun içindeydi. Ondan sonra yardım ettiler sağ olsunlar, çıkardık ama arabamın hali bu halde yani” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan değerlendirmelere göre ülke genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Ege, Akdeniz (Antalya kıyıları hariç), İç Anadolu, Karadeniz (Ordu ve Giresun hariç), ile Erzincan, Kars, Ardahan ve Iğdır çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeyi, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Denizli, Afyonkarahisar, Uşak, Denizli’nin doğusu, Adana ve Mersin’in kuzeyi ile Kahramanmaraş’ın batı ilçeleri yerel kuvvetli, Batı Karadeniz kıyılarında yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor. Rüzgarın; Güney Ege kıyılarında kuzeyli yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

Hava sıcaklığının iç ve kuzeybatı kesimlerde 3 ila 7 derece azalacağı, diğer yerlerde bir değişiklik olmayacağı, mevsim normalleri civarı, iç kesimlerde yer yer mevsim normalleri altına ineceği tahmin edilirken, rüzgarın genellikle kuzeyli, yurdun güney kesimlerinde güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın güney ve batısı ile Ege kıyılarında yer yer kuvvetli (40-60 km) esmesi bekleniyor.

İstanbul için Afet Koordinasyon Merkezi AKOM’un yaptığı uyarıda “Gün içerisinde Avrupa Yakası’nın batı bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanabileceği ön görülmektedir. İstanbul genelinde bu gece saatlerinden itibaren başlaması ve Cumartesi akşam saatlerine kadar aralıklarla etkili olması beklenen gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanacağı tahmin edilmektedir” ifadelerine yer verildi.