İzlanda'da bir grup turistin ziyareti sırasında buz mağarası çöktü. Dört kişinin etkilendiği olayda bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi kayıp. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

25 kişilik turist kafilesinin İzlanda’daki Breiðamerkurjökull buzulunu ziyaret ettiği sırada bir buz mağarası çöktü. İzlanda polisi dört kişinin yaralandığı kazada bir kişinin de hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaralıların durumu ağır, iki kişi hâlâ bulunamadı.

Arama kurtarma çalışmalarına çok sayıda kişi katıldı. Akşamüstü başlayan arama çalışmalarına gece hava koşullarının uygun olmaması sebebiyle ara verildi. İzlanda medyası iki helikopter, çok sayıda ambulans ve polisin bölgeye sevk edildiğini bildirdi. İzlanda radyosu RUV’un raporuna göre buzulların ancak testere kullanılarak kesilebilmesi arama kurtarma çalışmalarını ciddi anlamda sekteye uğratıyor.

Olayın meydana geldiği buzul İzlanda’nın en popüler turistik yerlerinden Jokulsarlon buzul lagününe yakın. Çökme büyük olasılıkla cuma günü İzlanda’nın güneydoğusunda, buzuldan yaklaşık 300 km uzakta meydana gelen volkanik bir patlamayla ilişkilendirildi.

Buz mağaraları İzlanda’ya gelen turistler için oldukça popüler varış noktaları. Buzullar Kuzey Atlantik’te  Kuzey Kutup Dairesi’nin güney ucunda bir ada ülkesi olan İzlanda topraklarının yaklaşık yüzde 11’ini kaplıyor. Bu buzullardan büyüğü 7.900 kilometrekare alanı kaplayan Vatnajokull.

 

Üç ayda dört volkan patlaması: İzlanda yine kızıla büründü