Kızılırmak Nehri'nin Sivas'taki bölümünde su yüzeyini kaplayan madde paniğe neden oldu. Vatandaşlar ne olduğu anlaşılmayan maddenin nehri kaplamasından sonra balık hareketliliğinin durduğunu söyledi.

Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak, bugünlerde kirlilikle mücadele ediyor. Sivas’tan doğup Samsun’dan Karadeniz’e dökülen nehrin yüzeyine genellikle tankerlerin yaptığı kaza sonucu denizlerde oluşan yakıt kirliliğine benzer bir manzara hakim. Bununla karşılaşan amatör balıkçılar, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Tarım Orman Müdürlüğü ile polise ihbarda bulundu.

Kızılırmak’ta su yüzeyini kaplayan madde vatandaşları panikletti.

Polis eşliğinde ırmak kıyısına gelen ekipler inceleme başlatırken, suyun yüzeyindeki kirli tabakadan da tahlile gönderilmek üzere numune alındı. Analizin ardından kirlilik içerisinde bulunan madde ya da kimyasalların hangi iş kolunda kullanıldığını saptanarak, atık maddenin kaynağı tespit edilmeye çalışılacak.

Nehir kenarında olta balıkçılığı yapan Yılmaz Yılmaz, nehrin kenarına çocuklarıyla beraber geldiğini ve 2 saat boyunca Kızılırmak’tan zift ya da petrol benzeri bir şey aktığını söyledi. Akan maddenin ne olduğunu anlamayan Yılmaz, maddenin nehrin içindeki canlılara zarar verdiğini belirtti ve “Şu anda komple ırmağı kaplamış durumda. Bunu kim yaptıysa, sorumlusu kimse cezasını çekmesi lazım” dedi.

Kızılırmak’taki kirliliğin sebebini tespit etmek için numune alındı.

Hasan Kuruçay ise nehrin yüzeyinin siyah bir kimyasal madde ile kaplandığını ifade etti ve bu maddenin akmasıyla birlikte balık hareketliliğinin de durduğunu söyledi. “Burayı böyle görünce dehşete kapıldık. Bu ırmakta birçok canlı yaşıyor” diyen Kuruçay, oltaların da siyaha boyandığını belirterek bu şekilde devam etmesinin binlerce balığın ölümüne neden olacağını sözlerine ekledi: “Bu 3-5 litre değil, bir gemi batmış da sanki petrol boşalmış gibi akıyor.”

Japon plajında yunus saldırısı: 4 yüzücü yaralandı