Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur, Konya'nın Beyşehir ilçesinde yeni bir akrep türü keşfetti. Adını da 'Euscorpius Gulhanimae' koydu. Prof. Dr. Yağmur'un eşi Gülhanım Yağmur'dan geliyor bu isim. Böylece Türkite'deki akrep türü sayısı 49 oldu.

Türkiye’de bilinen 48 akrep türüne bir yenisi eklendi: Euscorpius Gulhanimae. Adını Gülhanım Yağmur’dan alıyor. Nasıl mı?

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur Beyşehir Gölü Hacıakif Adası’nda yaptığı saha çalışmaları sırasında gördüğü akrebin daha önce tanımlanmamış olduğunu düşünerek literatür taraması yaptı.

İnceleme sonucunda akrebin Euscorpius cinsine ait, daha önce tanımlanmamış bir tür olduğu tespit etti. Bu keşifle Türkiye’de bilinen akrep türü sayısı 49’a, Euscorpius cinsine ait tür sayısı da 17’ye yükseldi.

Prof. Dr.  Yağmur açık sarı, kırmızımsı ve kahverengi renkler taşıyan yeni türü şöyle anlattı: “Kaideli uzun kıl sayısının en yüksek olduğu tür olarak dikkati çekiyor. Keşif ABD’de yayımlanan Euscorpius dergisinde 19 Ağustos 2024 tarihinde bilim dünyasına duyuruldu. Çalışmalarıma verdiği destekten dolayı eşim Gülhanım Yağmur’un adını vererek bu türü Euscorpius gulhanimae olarak adlandırdım. Türün zehiri insan sağlığı açısından tehlike oluşturmuyor.”

40 yıldır ‘bizim akrep’ diyorduk, meğer yeni bir türmüş