Marmara Denizi yeniden müsilaj riskiyle karşı karşıya. Yeniden ortaya çıkan kütleleri inceleyen Prof. Dr. Sarı, şu anda denizde görünenin kremsi müsilaj olduğunu ve bunun deniz salyasının başlangıç seviyesi olduğunu ifade etti.

Marmara Denizi 2 yıl önce müsilaj istilasına uğramış ve vatandaşları paniğe sürüklemişti. Denizi kaplayan müsilajın etkisini azaltmak için Marmara Denizi Eylem Planı hazırlanmış ve bilim insanları 22 madde sıralamıştı.

Bu sene de Marmara Denizi’nde havanın ısınmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan beyaz bir kütle sahillerde boy göstermeye başladı. Müsilaj endişesine neden olan bu kütlelerle ilgili andırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu.

Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek’te benzer görüntülerin fark edildiğini kaydeden Prof. Dr. Sarı “Şu an kremsi müsilajı görüyoruz” dedi. Müsilajın 11 çeşidi olduğunu  ve bu görülenin de başlangıç seviyesi müsilaj olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, şu anda oluşan kütlenin içinde polenler olduğunu belirtti.

“Müsilajın 3 tane tetikleyicisi vardır. Birincisi küresel iklim değişikliğine bağlı deniz yüzeyi sıcaklığındaki anormal artışlar, ikincisi deniz şartlarındaki durağanlık, diğeri de kirlilik” diyen Prof. Dr. Sarı, bu üçünün bir araya gelmesi durumunda müsilajın ortaya çıktığını ifade etti ve mevsim şartlarına da dikkat çekti. Kuraklık için daha önce de uyarılarda bulunduğunu söyleyen bilim insanı, “Ben sürekli dalış yapıyorum biliyorsunuz, 2 aydır devam eden bir alg çoğalması var. O neden kaynaklanıyor? Denizin azot ve fosfor yükü çok fazla. Bu şartlarda deniz suyu sıcaklıkları da çok yüksek olduğu için hızla organizmalar çoğaldılar. Çoğalınca görüş 2 metre mesafeye kadar düştü. Yüzeyden başlıyor 25 metreye kadar görüş düşüyor” diye konuştu.

Kamuoyunun 2 sene önceki sarı kahverengimsi kıvamdaki köpükler ile müsilajı tanıdığını kaydeden Prof. Dr. Sarı sözlerini şöyle noktaladı:

“O müsilajın sadece bir formu. Çubuk, topaklaşmış, şerit müsilaj evreleri var. Henüz şerit müsilaja dönüşmemiş durumda. Başlangıç safhasında. Alglerin salgılarından ortaya çıkıyor, bu salgıların çoğalması var. Çoğalmadan dolayı salgılar yukarı çıktı ve biz şu an kremsi müsilajı görüyoruz. 2021 yılında karşılaştığımız müsilaj tam yine Nisan ayının ortalarında görünür hale geldi. Görünür hale gelmeden önce Ekim ayından itibaren şerit müsilajı görüyorduk ve uyarı yapıyorduk. Müsilaj bir sonuç. 2021 yılında denize giden atık ne kadarsa hala aynı. Şartlar değişmeden olayın sonuçlarının değişmesini nasıl bekleriz. Önümüzdeki yıllarda yine müsilaj ile karşılaşacağız. Riski eritmenin yolu denize giden atıkları bir an önce arıtarak önlemek zorundayız.”

Marmara Denizi uyarısı: 2050’ye kadar su basacak