Sabunla yıkandığınızda sivrisineklerin kokunuzu alamayacaklarını ve bu sayede sizi ısıramayacaklarını düşünüyorsanız, bu oldukça makul bir fikir gibi görünse de yanıldığınızı söylemek isteriz.

Yaz geliyor, sivrisinekler ortaya çıkmak üzere. iScience dergisinde yayımlanan bir araştırma, sabun kokusunun sivrisineklerden sakınmanızı sağlamak bir tarafa, sizi daha çekici bir hedef haline getirebileceğini gösteriyor. Çalışmaya göre sivrisinekler, test edilen dört popüler sabun markasından üçüyle yıkanan gönüllüleri akşam yemeği yapmayı daha çok tercih etti.

Çalışmada yer alan dört gönüllü Dial, Dove, Native ve Simple Truth olmak üzere dört çeşit sabunla yıkandıktan sonra kollarına sardıkları kumaş örnekleriyle hiç yıkanmadan taktıkları örnekleri araştırmacılara teslim etti. Karbondioksit etkisini ortadan kaldırmak için kasıtlı olarak gönüllüler yerine vücutlarına sardıkları kumaşlar kullanıldı. Dişi sivrisineklerin bu kumaşlardan hangilerini tercih edecekleri gözlemlendi. 

Sonuçlar Dove, Dial ve Simple Truth markaları ile yıkanmanın kişileri sivrisineklerin hedefi haline getirebileceğini gösterirken, Native’in sivrisinekleri uzak tutma etkisi olduğu gözlemlendi. Daha önceki çalışmalar sivrisineklerin hindistan cevizi yağından uzak durduğunu ortaya koymuştu. Bilim insanları Native’in itici etkisinin de hindistan cevizi kokusuyla ilgili olabileceğini düşünüyor.

Araştırmanın yazarları, sivrisineklerin kanla beslenmedikleri zamanlarda şeker alımlarını bitki nektarlarından sağladıklarını, sabuna ilgi duymalarının sebebinin de bu olduğunu söyledi. Öte yandan çalışmada sabunların etkisinin, muhtemelen sabunlar arasındaki etkileşimler ve kişilerin kendilerine özgü kokusu nedeniyle bir miktar farklılık gösterdiği de belirtildi.

Virginia Polytechnic Institute and State Üniversitesi’nden çalışmayı yöneten Clément Vinauger, yıkanmadığı zamanlarda da sabunla yıkandığı zamanda da sivrisinekler için çekici bir av haline gelen kişilerin başka bir sabuna geçtiğinde itici gelmesinin dikkat çekici olduğunu söylüyor.