Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün yönettiği çevrimiçi bir platform olan Climate Watch’a göre Brezilya, küresel emisyonların neredeyse yüzde üçünü gerçekleştirerek, dünyanın en çok sera gazı salımı yapan beşinci ülkesi. Brezilya’nın karbon emisyonlarının neredeyse yarısı ormansızlaşmadan kaynaklanıyor. Brezilya karbon emisyonunu 2025 yılına kadar yüzde 37, 2030 yılına kadar ise yüzde 43 oranında azaltmayı taahhüt etmişti. Ancak eski Başkan Jair Bolsonaro döneminde bu taahhütlere uyulmamıştı.
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, pazartesi günü yaptığı açıklamada hükümetinin Brezilya’nın Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar (NDC) çerçevesinde emisyonları azaltmaya yönelik uluslararası taahhütlerini, Paris Anlaşması ilkelerine göre yeniden düzenleyeceğini duyurdu.
Bu yeni önlemler aslında Amazon’da Ormansızlaşmanın Önlenmesi ve Kontrolü için Eylem Planı adı verilen büyük girişimin beşinci aşamasını oluşturuyor. 20 yıl önce Lula’nın ilk başkanlık döneminde oluşturulan plan, 2004-2012 yılları arasında ormansızlaşmanın yüzde 83 oranında azaltılmasına büyük oranda yardımcı olmuştu. Ne var ki plan, Bolsonaro’nun başkanlığı devraldığı dönemde askıya alındı.
Dört yıl boyunca uygulanması beklenen plana göre bitki örtüsünü yeniden canlandırmak için kesilen ağaçların yerine yenileri dikilecek. Ayrıca Amazon’da koruma altına alınan alanı 1.800 hektar alan artırılacak. Çevre Bakanı Marina Silva, federal hükümetin daha fazla koruma birimi oluşturacağını, bunun için de eyalet yönetimleriyle daha fazla çalışma ve anlaşma yapılmasının beklendiğini söyledi.
Ancak bu önlem çevrecileri memnun etmedi. Zira Lula hükümeti daha öncesinde aşağı yukarı Fransa’nın büyüklüğüne denk gelecek şekilde 57 milyon hektarlık kamu arazisinin özel koruma olmaksızın tahsisine öncelik vereceğini taahhüt etmişti.
Lula, “Brezilya bir kez daha sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ile mücadele, karbon emisyonlarının azaltılması ve sıfr ormansızlaşma hedeflerine ulaşma konusunda küresel bir örnek haline gelecektir” dedi. Lula’nın görev süresinin 1 Ocak 2027’de biteceğini göz önüne aldığımızda bu planın tam olarak uygulanması için kendisinden sonra gelecek kişinin aynı politikaları sürdürmesi gerekiyor.
Bu arada etkinlik sırasında, bir yıl önce Amazon’da gezi sırasında öldürülen İngiliz gazeteci Dom Phillips ve Yerli İşleri Uzmanı Bruno Pereira da anıldı.