Nesli tehlike altındaki türlerden caretta caretta deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki en önemli yuvalama alanlarından Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Kızılot kumsalında koruma çalışmaları sürüyor.
Bunlardan biri de Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve TÜPRAG Metal Madencilik işbirliğiyle nisan ve eylül ayları arasında yürütülen ‘Miner Turtle Projesi’. 2 bin 500 yuva tespit edilen proje kapsamında 100 bin yavru deniz kaplumbağası da denizle buluştu.
Miner Turtle Proje Koordinatörü Biyolog Fatih Polat’ın verdiği bilgiye göre yavruların denizle buluşmasının yanı sıra denizdeki yolculuğuna ilişkin verilerin toplanması da önemli. Bu nedenle proje kapsamında temmuz ayında Kızılot Kumsalı’nda ‘Altın’ ve ‘Gümüş’ isimli kaplumbağalara uydu izleme cihazı takılmıştı. Akdeniz’de binlerce kilometre yol yapan caretta carettalar kışlama alanı Kuzey Afrika kıyılarına gitti. Altın’ın ilk durağı Bozyazı Kumsalı oldu. Burada bir süre mola veren Altın, küçük molalarla Afrika’nın kuzeyine doğru ilerleyerek Libya’nın Tobruk kıyılarına yaklaştı. Yoluna doğu yönünde devam eden Altın, yine Libya’da Kirissah kıyılarına ulaşarak göç yolculuğunu tamamladı. Altın’ın zorlu yolculuğu 3 bin 633 kilometre sürdü.
Gümüş ise rotasını doğrudan Akdeniz açıklarına çevirdi. Türkiye’den de tatilcilerin bu yaz tercihi olan Yunanistan’a giden Gümüş Karpathos Adası’nda kısa bir mola verdi. Ardından İtalya’nın Sicilya Adası’na doğru yola devam etti. Son haftada Tunus’un Hammamet Körfezi’ne ulaşan Gümüş, zamansal olarak bakıldığında kışlama alanına ulaşmış oldu. Gümüş yolculuğu boyunca toplam 4 bin 760 kilometre yol aldı.