Ülke tarihinin en kuvvetli kasırgalarından bir tanesi olan Otis, Meksika'da Acapulco şehrini yerle bir etti. En az 27 kişinin öldüğü ve dört kişinin kayıp olduğu belirtiliyor. Birçok bölgede elektrik ve suya erişim yok.

Meksika’nın Pasifik kıyısını savuran kasırga Otis’in açtığı yaralar derinleşmeye devam ediyor. Son açıklamalara göre en az 27 kişi hayatını kaybederken, dört kişi halen kayıp. Otis, Meksika’nın güneyinde meydana gelen en büyük kasırga olarak tarihe geçti. Doğal afet, ABD Ulusal Kasırga Merkezi’nin Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği’nin beşinci ve en yüksek seviyesine ulaştı. Bu seviyeyi “felaket boyutunda hasar gelme riski” olarak adlandıran merkez, ”çerçeveli evlerin büyük bir kısmı yıkılacak, çatı tamamen çökecek ve duvarlar çökecektir. Devrilen ağaçlar ve elektrik direkleri yerleşim alanlarını izole edecek. Elektrik kesintileri haftalarca hatta aylarca sürecek. Bölgenin büyük bir kısmı haftalar veya aylar boyunca yaşanmaz hale gelecek” diye uyarıyor.

Meksika’nın Pasifik sahillerinde etkili olan kasırga Otis, karaya Acapulco yakınlarından çıktı. Kaynak: The weather channel

Acapulco yerle bir oldu

Pasifik kıyısındaki uçsuz bucaksız sahilleri ve turizmi ile bilinen Acapulco şehri, Otis’ten en çok etkilenen şehirlerden biri. Hatta ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın Acapulco kenti yakınlarında  karaya çıktığını belirtti. Özellikle Kuzey Amerika’dan gelen turistlerle dolan kıyı kentinde onlarca otel ve alışveriş merkezinin camları kırılmış, palmiye ağaçları ve plajları molozla kaplanmış durumda. Şehrin otellerinin yüzde 80’i hasar gördü.

 

Şehri yerle bir eden rüzgar, saatte 325 kilometre hızla esti. Dünya Meteoroloji Örgütünün verilerine göre, dünya tarihinde en hızlı esen rüzgar 1996 yılında saatte 405 kilometre hızla esti. Otis’in şiddeti neredeyse tropik Olivia siklonunun sebep olduğu rekor rüzgar ile eşit. Fransız televizyonu Franceinfo’ya konuşan atmosfer bilimi profesörü Kristen Corbosiero, ”Fırtınanın şiddetinin artacağını bekliyorduk ama bu büyüklükte bir kasırga beklemiyorduk” dedi.

Kasırga nedeniyle otoyollar trafiğe kapatıldı, birçok insan elektriksiz ve susuz evlerde mahsur kalmış durumda. 500’den fazla insan barınağı açıldı.

Savunma bakanlığı, 8 bin askerin şehire yollandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador da çarşamba günü Acapulco’ya geldi ve kurtarma çalışmalarını yerinde takip etti.

Kasırgalar güçleniyor

Meksika’nın Pasifik sahili daha önce de birçok kez kasırga ve doğal afetlere sahne olmuştu. 1997 yılının Ekim ayında Pauline Kasırgası, dördüncü kategori bir fırtına olarak Meksika’nın Pasifik kıyılarını vurdu ve 200’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Bu, Meksika’da meydana gelen en kuvvetli kasırgalardan biriydi.

2015 yılında ise Patricia kasırgası ülke tarihinin en kuvvetli kasırgası olarak tarihe geçmişti. Doğal afet dağlık bölgelerde olduğu için can kaybına sebep olmamıştı.

Geçtiğimiz hafta ise, tropik Norma kasırgası yine ülkeyi vurmuş, biri çocuk üç kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Bilim insanlarına göre iklim değişikliği ve dünyanın artan ısısı nedeniyle kasırgalar gittikçe daha kuvvetli oluyor.

ABD’yi kasırga vurdu: 26 kişi yaşamını yitirdi