Antalya’nın falezleri birer doğa harikası, bunu bilmeyen yok. O yüzden şehir içinde Muratpaşa’dan Konyaaltı’na kadar uzanan bu falezler uzun zamandan beri doğal sit alanı olarak koruma altında. Hatta ‘Kesin korunacak hassas alan’ sayılıyor falezler.
Ama 7 Eylül sabahı Resmi Gazeteye bakanlar çok şaşırdılar; çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan bir kararla falezlerdeki koruma statüsü ansızın daraltıldı ve yapılaşmanın kesin yasak olduğu falezlerde bazı tür yapıların yapılmasına olanak sağlandı. Lara sahilinden Konyaaltı sahiline uzanan falez hattının (kayaların aşınması ile oluşan yüksek eğimli kıyı) Antalya Müzesi’nin karşı kıyısını ve Konyaaltı Varyantı’nı içine alan kısmının koruma statüsünü kaldıran bu karara kimse bir anlam veremedi.
Ancak dün bu kararın anlamı ortaya çıktı. Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre tam da burada bir uluslararası enerji içeceği olan Red Bull’un reklam amaçlı bir etkinliği yapılacaktı. 28-29 Eylül tarihlerinde Cliff Diving adı verilen etkinlikte yarışmacılar falezlerden denize atlayacaktı ve onların güvenli biçimde bu atlayışları yapabilmesi, bu arada RedBull’un da kendi reklamı için TV çekimleri yapabilmesi için bir falezlere platform ile tramplen inşa edilecekti.
RedBull, neredeyse ilk kurulduğu günden beri bazı ekstrem sporlara destek veriyor ve düzenlediği ilginç yarışmalarla kendi reklamını yapıyor. Bunlardan sonuncusu birkaç gün önce İstanbul’da gerçekleşti, bir kişi Boğaz Köprüsü üzerinde ip üzerinde yürüyerek Avrupa kıtasından Asya’ya geçti.
Böylece hem RedBull kendi reklamını yaptı, hem de İstanbul’un tanıtımı için bir fırsat çıktı. İktidarın Antalya falezlerde yapılacak yarışmaya da bu gözle baktığı anlaşılıyor.
‘Karar geri çekilsin’
2009 yılında Antalya falezleri henüz hassas koruma alanı değilken Red Bull dalış etkinliği yine bu alanda yapılmıştı. 2017’den sonra doğal sit alanlarının koruma statüleri yeniden düzenlenmiş ve bu süreçte falezler ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilmişti.
Falezlerde koruma alanının daraltılması kararına karşı rapor hazırlayan Antalya Kent Konseyi kararın geri çekilmesi için Cumhurbaşkanlığı’na başvuruda bulundu. Karara itiraz gerekçelerinin sıralandığı raporda şu bilgiler yer aldı:
“Kapsam dışı bırakılan falez dokusu biyoçeşitlilik açısından da bir bütünün bir parçasını temsil etmektedir. Falezler Antalya’da gözlenen 238 kuş türünden 72’sine ev sahipliği yapmaktadır. Falezlerde çok sayıda yarasa mağarası bulunmakla birlikte bu mağaralardan en büyüğünün koruma kapsamı dışında bırakılan kesimde olduğunu özellikle vurgulamak gerekir. Sarp traverten kayalıklar üzerinde gelişen maki ve kayalık bitki topluluklarının Küresel Ölçekte Tehlike Altında 8 takson bulunmaktadır. Bunlardan ‘etekli çöven’ ve ‘düden çayçesi’ olarak bilinen türlerin endemik olduğu bilinmektedir. Falezler ayrıca Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından 2005 yılında hazırlanan Türkiye’nin 122 Önemli Bitki Alanı’ndan birisi olarak gösterilmiştir.”
Falezlerin deniz biyoçeşitliliğine de dikkat çekilen raporda şöyle dendi:
“Özellikle Akdeniz foku ve caretta caretta hemen herkes tarafından bilinen nesli tükenme tehdidi altındaki canlılardır. Akdeniz Fokları falez yapılarını kullanan hatta falez yapılarındaki mağaraları ev olarak kullanan canlılardır. Söz konusu falez kesiminde fok mağaralarının bulunduğu bilinmektedir. Kapsam dışı bırakılan falez kesimi kent kimliği açısından da önemlidir. Varyanttan falezlerin görünümü ve deniz tarafından falez panoraması dikkate alındığında bir bütünlük sunduğu açıktır. Koruma alanı dışına alınması, başka bir deyişle doğal yapının bu bölümde bozulmasına olanak tanınması, Antalya’nın en önemli simge değerlerinden birinin zarar görmesi riskini ortaya çıkaracaktır. Sonuç olarak kararın geri alınmasını, falez bütünlüğünü sağlayacak şekilde tüm falezlerin yeniden ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edilmesini talep ediyoruz.”
Ne yaz tamamen bitti, ne sonbahar tamamen geldi: Sıcak ama yağışlı