Konya'da özellikle büründüğü pembe rengiyle ünlenen Meyil Obruk Gölü tamamen kurudu. Prof. Dr. Yaşar Eren, "Şu anda maalesef herhangi bir su gözlenmiyor. 31 metre derinliğindeki su yok olmuş" dedi.

Artan sıcaklık ve azalan su seviyesi nedeniyle çoğalan mikroorganizmalar nedeniyle sıklıkla ‘kızıla büründü’, ‘pembeye döndü’ gibi haberlere konu olan, karstik yapısıyla ünlü Meyil Obruk Gölü özellikle yaz mevsimine doğru ziyaretçilerine bir görsel şölen sunuyordu.

Bozkırın ortasında 650 metre çapında ve 1970 yılı itibarıyla 31 metre su derinliği olan göl, şimdilerde tamamen kurudu.

Su derinliğinin 50 yılda giderek bittiğini anlatan Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, şöyle konuştu:

“Çok üzücü bir durum. Aynı zamanda bölgemizde, ilimizdeki durumu da yansıtan bir durumdayız. Meyil Obruk Gölü ki Türkiye’nin su barındıran en büyük obruk gölüydü. Geçmiş yıllarda farklı renk tonlarıyla da gerçekten turizm açısından da doğal bir eser, bir anıt özelliğindeydi.

2020 yılındaki duruma göre, Meyil Gölü’nde tamamen kuruma görüyoruz. 1970 yılında 31 metre su derinliği ölçülmüş. Yaklaşık işte, 50 yıl sonra şu anda, maalesef herhangi bir su gözlenmiyor. 31 metre derinliğindeki su yok olmuş.”

Gölün geldiği son durum / Fotoğraf: Demirören Haber Ajansı.

Orta ve Batı Anadolu’da havzalarda, ovalarda, 2000’li yıllardan sonra aşırı tarımsal sulama, küresel ısınma ve bunun getirdiği değişikliklerden dolayı sulak alanların büyük çoğunun gözler önünde yok olduğunu dile getirdikten şunları kaydetti:

“Geçmiş yıllarda Meke Gölü vardı, Çıralı Obruğu vardı, Meyil Obruğu vardı. Şu anda bölgede sadece Kızören Obruğu’nda su bulunuyor.

Son 20-30 yılda bahsettiğim nedenlerden dolayı sulak alanlarımızın büyük bir çoğunluğu maalesef kurudu. Şu anda geleceğe sadece bir çöl bırakacakmışız gibi görünüyor. Şimdi tabii bunlar yerin içerisine doğru açılan pencereler, yer altı suyu seviyesini gösteren farklı kesimlerdeki göstergeler. Sonuçta birkaç tane kaldı. Onlar da kurulduktan sonra herhalde Orta ve Batı Anadolu’da sulak alan kalmayacak gibi görünüyor.”

Felaket ‘geliyorum’ diyor: Son 60 yılda 186 göl kurudu