Everest Dağı'na ev sahipliği yapan Nepal günlerdir yoğun yağış altında. Yağışların sellere ve heyelanlara dönüştüğü ülkede ölü sayısı 190'a yükseldi. Yüzlerce yaralı hastaneye kaldırılırken ekipler kayıp kişileri aramaya devam ediyor.

Nepal günlerdir kesintisiz devam eden yağmurun etkisiyle sarsılıyor. Ülkenin yoğun nüfuslu başkenti Katmandu’yu da etkisini alan sel felaketinin sonucunda 193 kişi hayatını kaybetti. Nepal’de selin yol açtığı toprak kaymaları sebebiyle bazı yerleşim yerleri, köprüler ve yollar kullanılamaz hale geldi. Nepal sel sebebiyle ülke genelinde okulların üç gün boyunca kapatıldığını duyurdu.

Cumartesi akşam saatlerinde yağmurun azalmasıyla birlikte itfaiye ve polis güçleri arama kurtarma çalışmalarını yoğunlaştırdı. Nepal’den gelen açıklama şimdiye kadar 3600 kişinin kurtarıldığı yönünde olsa da hala onlarca kişi kayıp. Nepal hükümeti ölü sayısının artacağını da düşünüyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Nepal Başbakanı K. P. Sharma Oli vatandaşlarını sakin kalmaları konusunda uyardı. Oli “Dönmeye hazırlanıyorum. Bu felaket döneminde arama kurtarma çalışmaları için hepimiz elimizden geleni yapalım” dedi.

Arama kurtarma ekipleri yoğun şekilde çalışıyor

Satrudhan Kumar Mahato arama kurtarma ekipinde çalışan bir polis memuru. Mahato sel sebepli büyük yıkımların yaşandığı Dolakha bölgesinde ailesini heyelanda kaybetmiş bir bebeği nasıl kurtardığını şöyle anlatıyor: “Yatağın altına sığınmış yatıyordu. Dikkatlice yatağı kaldırdım ve onu hastaneye yetiştirdik.”

Pazar günü itibariyle ülkedeki bütün kuvvetler seferber oldu. Beş binden fazla polis memurunun helikopterler, araçlar, halatlar ve diğer gerekli ekipmanlarla donatıldığı çalışmalar bir süre daha devam edecek.

Everest Dağı’na da ev sahipliği yapan Nepal, hem dağlık bir bölge olması hem de yoğun yağış alması sebebiyle sel ve heyelan riskinin yüksek olduğu ülkelerden biri. Bu faktörler iklim krizi ve düzensiz imarla birleşince doğal afetlerin etkileri de artıyor.

Dört milyon kişinin yaşadığı başkent Katmandu’da günlük yaşam ve trafik felç oldu. yetkililer okullar ve üniversitelerin sel yüzünden zarar görmesi sebebiyle onarım çalışmalarını hızlıca başlatmak istiyor.

İklim değişikliğinin somut kanıtı: Dubai’yi sel aldı götürdü