İstanbul Büyükçekmece'de denizin rengi kızıl kahverengi oldu. Renk değişiminde, İstanbul'daki ani hava sıcaklığı artışı nedeniyle sayıları birden bire çok artan alg'lerin etkili olduğu düşünülüyor.

Denizlerin rengindeki değişiklikler sıcaklıktaki ani değişiklikler ve küresel ısınmanın doğrudan bir sonucu. Bu değişiklikler yalnızca estetik bir kaygı olmaktan öte deniz ekosistemlerinin sağlığı ve iklim dengesi için ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.

Türkiye’de de sıcaklıklar son günlerde 6-7 derece birden yükseldi. Sıcaklığın 30 dereceye yaklaştığı İstanbul’da buna bağlı olarak denizlerin rengi değişti. Büyükçekmece’de denizde alg yoğunluğu oluştu. Bazı bölgelerde deniz renginin kızıla ve sarıya döndüğü görülürken renk değişimi dronla da görüntülendi.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, Büyükçekmece’de deniz renginin değişmesinin orayla ilgili bir atık girdisinden kaynaklı olabileceğini söyledi.

Prof. Albay su sıcaklığının artışıyla birlikte kirlilik kaynakları (azot, fosfor gibi besin tuzları) birleşince alg artışının yaşandığını kaydetti.

Tekne sahibi Murat Kömürcü daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını, görüntünün endişe verici olduğunu söyledi.

Samatya’da deniz kirliliği

Diğer yandan Fatih’teki Samatya Sahili’nde kıyı boyunca oluşan yosunlar ve kötü koku, su yüzeyindeki yağ benzeri tabaka ve atılan çöpler vatandaşların tepkisine yol açtı.

Denizdeki kirliliği görüntüleyerek sosyal medya hesaplarından paylaşan bazı vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.

Sıcak havalarda sıklıkla denize girilen bölgede kirlilik nedeniyle kimsenin olmadığı görüldü.