Meteoroloji’nin uyarılarının ardından dün akşam saatlerinde İstanbul ve çevre illerde sağanak yağış başladı. Birçok ilçede yollar nehre döndü, bahçeler havuz oldu, bazı noktalarda ulaşım durdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) 26 Haziran 2023 hava durumu raporunda İstanbul’un Avrupa Yakası için kuvvetli sağanak yağış uyarısında bulunmuştu. Kurumdan yapılan uyarıda, “Önümüzdeki 4 saat içinde İstanbul Avrupa yakası, Tekirdağ’ın doğusu ve Kırklareli çevrelerinde beklenen gök gürültülü sağanak yağışların yerel kuvvetli (21-50 kg/m2) olacağı tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani rüzgar, kısa süreli fırtına ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” ifadelerine yer verilmişti.

İstanbul’un yokuşlarından çamur aktı

Meteoroloji’nin ardından İstanbul Valiliği de resmi sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak Avrupa Yakası’ndaki 4 ilçeyi uyarmıştı. Yapılan açıklamada, “Önümüzdeki 4 saat içinde İstanbul Avrupa yakası (Çatalca, Silivri, Arnavutköy ve Büyükçekmece), çevrelerinde sağanak yağışların yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denilmişti.

Uyarıların ardından Silivri ve Büyükçekmece’de sağanak etkili olmaya başladı. Islanmamak için birçok kişinin yol kenarındaki ağaçların altına sığındığı görüldü. D-100 Büyükçekmece Edirne istikametinde ise trafik yoğunluğu oluştu.

Silivri’de öğleden sonra etkili olan sağanak yağışın ardından yollar adeta nehre döndü. Özellikle Gümüşyaka Mahallesi’nde bulunan bazı sitelerin yolları ve bahçeleri sular altında kaldı.

Bayramda yurt genelinde hava nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmini Uzmanı Fevzi Burak Tekin, Kurban Bayramı’nda ülke genelinde beklenen yağışlar ve sıcaklık durumuna ilişkin bilgiler verdi.

Bayram süresi boyunca Türkiye’nin kuzey ve iç kesimlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışların görüleceğini söyleyen Tekin, “Arife gününe baktığımızda Marmara’nın güneydoğusu, Akdeniz’in iç kesimleri, Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde sağanak yağış geçişleri olacak. Bayramın birinci gününde Akdeniz’in iç kesimleri, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Afyonkarahisar ve Eskişehir çevrelerinde yağışlar görülecek” dedi.

Tatil boyunca İstanbul’da sıcaklık en az 28 derece

Tekin, arife günü İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yağış görüleceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Arife günü İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yağışı göreceğiz. Bayramın birinci günü İstanbul’da yağış ara verecek. Bayramın ikinci günü İstanbul genelinde yağışları göreceğiz. Bayramın üçüncü günü İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yağış olma ihtimali var. Bayramın dördüncü günü İstanbul’da yağış beklemiyoruz. Parçalı ve az bulutlu bir hava hakim olacak. Tatil süresi boyunca İstanbul’da hava sıcaklığı, 28-31 derece arasında olacak.”

Tam yaz geldi demiştik: Marmara için kuvvetli sağanak uyarısı