Peru'nun güneydoğusundaki Amazon ormanlarında yürütülen ağaç kesim çalışmalarının yalnızca birkaç kilometre ötesinde görüntülenen dünyadan tamamen soyutlanmış şekilde yaşayan Mashco-Piro kabilesi ok ve yaylarla temas kurdu.

Yerlilerin hakları için çalışan sivil toplum örgütü Survival International geçen ay Peru’nun güneydoğusunda ağaç kesim çalışmaları sırasında yerli kabilelerin fark edildiğini açıklamıştı.

Monte Salvado bölgesinde çekilen fotoğraflarda 50’den fazla Mashco-Piro kabilesi üyesi görüntülenmişti. Son haftalarda ağaç kesimi yapan işçilerin artan varlığı nedeniyle kabilenin bölgeden uzaklaştığı belirtilmişti.

Ağaç kesim çalışmalarının yerlileri topraklarından ettiğini belirten Survival International gönüllüleri bölgede çalışma yapan tüm şirketlerin ağaç kesim ruhsatlarının iptal edilmesini ve toprakların Mashco Piro halkına teslim edilmesini talep ederek görüntüleri servis etmişti.

Yerel halklar örgütü FENAMAD’ın Başkanı Alfredo Vargas Pio ise “Bu birçok Mashco Piro’nun bu bölgede yaşadığının inkar edilemez bir kanıtı; hükümet burayı korumakta başarısız olmakla kalmayıp ağaç kesme şirketlerine satmıştır. Şirketin işçileri Mashco Piro’yu yok edecek yeni hastalıklara neden olabilir. Ayrıca her iki tarafta da şiddet riski var” diyerek uyarmıştı.

Ve korkulan oldu… Mashco-Piro kabilesi üyeleri yaşam alanlarını yok eden ağaç kesim şirketinin çalışanlarıyla temas kurdu; ok ve yaylarla… En az bir kişinin yaralandığı bildirilen olayla ilgili ayrıntılar henüz net değil.

Survival International’da görevli araştırmacı Teresa Mayo “Bölgede çok gerginlik var. Oradaki herkes korkuyor” diyor.

Çatışmanın 27 Temmuz’da Pariamanu Nehri kıyısındaki yasadışı bir kerestecilik alanında yaşandığı bildirildi. İki kerestecinin hayatını kaybetmiş olabileceği yönünde iddialar da var. Olayda Mashco Piro’dan herhangi birinin öldürülüp öldürülmediği bilinmiyor.

Mayo çatışmanın hükümet tarafından Mashco Piro toprakları olarak kabul edilen ancak henüz resmen korunmayan bir yağmur ormanı alanında meydana geldiğini söyledi. Yerli örgütler bölgenin koruma alanı içine dahil edilmesini talep ediyor.

Amazon ormanlarını yok ederken henüz hiç temas kurulmamış kabileyi de yerinden ettiler