Sıcaklıklar yurdun büyük bir kesiminde etkisini sürdürürken, dün yani çarşamba günü için İstanbul, İzmir, Muğla, Denizli, Antalya, Ankara ve birçok il için doğal afet uyarısı verildi. Meteoroloji yetkilileri de vatandaşları işi olmadığı takdirde dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Yetkililer, vatandaşlardan özellikle öğlen saatlerinde güneş çarpmalarına karşı dikkatli olmalarını istedi.
İstanbul’da en sıcak ilçe
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesindeki verilere göre saat 14.50’de İstanbul’da sıcaklığın en yüksek ölçüldüğü ilçe 43,4 dereceyle Şile oldu. Sıcaklık Çekmeköy’de 41,7 derece, Eyüpsultan’da 40,4 derece oldu.
Meteoroloji verilerine göre İstanbul’da bugüne kadar ölçülmüş ve rekor kabul edilen en yüksek sıcaklık değeri 40.6 derece ile 13 Temmuz 2000 tarihinde kaydedilmişti. Yeni rekor kırılıp kırılmadığıyla ilgili ise henüz resmi açıklama yapılmadı.
Sokaklar boş kaldı
İstanbul’un en önemli turistik ve tarihi yerlerinden olan Sultanahmet Meydanı’nda sıcaktan bunalan bazı vatandaşlar kafalarını ıslatırken, bazıları da gölgelik alanlarda oturmayı tercih etti. Rekor sıcaklar nedeniyle Sultanahmet Meydanı’nda güneş altındaki bankların boş kaldığı görüldü.
İzmir’de sıcaklık rekoru kırıldı; 43.2
İzmir’de sıcak hava etkili olurken, tüm zamanların sıcaklık rekoru da kırıldı. 85 yıldır yapılan ölçümlerde İzmir’de en yüksek sıcaklık 12 Ağustos 2002 tarihinde 43 derece olarak kayıtlara geçerken, bugün ise sıcaklık 43.2 olarak ölçüldü. Bugün, İzmir’in en sıcak günü olarak tarihe geçti.
Adana hayalet şehre döndü
Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Adana’da termometreler 44 dereceyi gösterdi. Kent adeta hayalet şehri andırırken, sıcaktan en çok etkilenenler ise kebapçı ustaları oldu. Kebapçılar, başlarından aşağı su dökerek serinledi. Adana’da sıcaklık gölgede 42 derece ölçülürken, park, sokak ve bahçelerdeki termometreler 44 dereceye ulaştı.
En sıcak günlerini yaşayan kentte vatandaşlar dışarı çıkmadı. Şehir adeta hayalet kente döndü. Sadece çalışan insanların dışarı çıktığı, trafik yoğunluğunun neredeyse olmadığı, park ve bahçelerin ise boş kaldığı görüldü. Sıcak havanın en çok etkilediği meslek gruplarının başında gelen kebap ustaları ise sıcak hava karşısında serinlemek için çeşitli yöntemlere başvurdu. Ustalar, pet şişelerdeki soğuk suları kafalarından aşağı dökerek serinledi. Kebap ustası Atilla Vural ise sıcaklarda sadece soğuk suyu başından aşağı dökerek serinleyebildiğini belirtti.
Asfaltta yumurta pişti
Kentte kebapçılık yapan Yaşar Aydın, asfaltta 10 dakikada yumurta pişirdi. Kebapçı Aydın, “Adana çok sıcak. Ustalarımız da böyle bir serinleme yöntemi bulmuş. Biz Adanalılar olarak sıcak da olsa kebaptan vazgeçmiyoruz. Yanıyoruz adeta ama yine de ocak başında çalışmaya devam ediyoruz. Sıcağın ne kadar olduğunu göstermek için asfaltta yumurta da pişirdim. Allah dışarıda çalışanlara ve bizim gibi kebapçılara yardım etsin” dedi.
Bursalılar uyarıları dikkate aldı, meydan güvercinlere kaldı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günler öncesinden yaptığı, ‘En sıcak Çarşamba’ uyarısını dikkate alan Bursalılar, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmadı. Cadde ve sokaklar boşalırken, insanların yürümekte güçlük çektiği şehrin en noktası olan Fomara Meydanı ise güvercinlere kaldı. Tatil için Bursa’ya gelen Murat Çolak, sıcaktan bunalan güvercinleri çeşme suyu ile serinletti.
Bugün itibarıyla hava değişiyor
Meteoroloji’nin tahminlerine göre hava sıcaklıkları bugünden itibaren düşüşe geçecek ve bazı bölgelerde sağanak yağış etkili olacak. Örneğin bugün İstanbul’da fırtına ve sağanak yağmur var, bazı uzmanlar dolu tehlikesine de dikkat çekiyor. Ancak İstanbul için bu serinlik kısa sürecek, ardından yeniden hava sıcaklıkları ‘mevsim normali’ne geri dönüyor.