Türkiye orman yangınlarıyla boğuştan Yunanistan'a dost elini uzattı. Dışişleri Bakanlığı'nın aktardığına göre iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter komşuya yardım için hazır. Atina ve çevresi iki gündür ciddi yangınlarla boğuşuyor.

Türkiye komşu Yunanistan’ın başkenti Atina’yı kasıp kavuran yangınlara karşı büyük bir dayanışma örneği sergilemeye hazırlanıyor. Ateşin Varnava bölgesini tehdit ettiği bu zorlu günlerde Ankara iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopterle yangınla mücadeleye destek için harekete geçti.

Atina’nın doğusundaki yangınlar dokuz köyün ve iki hastanenin tahliyesine yol açtı. Yunanistan Sağlık Bakanlığı yangının yayılmasıyla artan sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için Nea Makri ve Kapandritios’taki sağlık merkezlerini, Atina’daki bazı hastaneleri yüksek alarma geçirdi. Alevlerin tehdidi altındaki bu bölgelerde sağlık personeli ve ekipler tam kapasite çalışıyor.

Meteoroloji uzmanları ve hükümet yetkilileri perşembe gününe kadar sürecek olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias ülkenin yarısının “kırmızı alarm”da olduğunu söyleyerek yangın riskinin ciddiyetini bir kez daha hatırlattı.

Bu kritik dönemde Türkiye’den gelen yardım teklifi Yunanistan’ın önündeki seçeneklerden biri olarak belirdi. Diplomatik kaynaklara göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Yunanistan’a yardıma hazır olduğunu Atina’ya iletti. Yunan yetkililer teklifin dikkatle değerlendirildiğini, gerekirse Türkiye’den destek isteyeceklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli Türkiye’de büyük çaplı bir yangın olmamasının bu yardımı mümkün kıldığını belirterek “Atina’yı etkisi altına alan yangınlarla mücadele eden komşumuz Yunanistan’a destek amacıyla iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter gönderilmesi için çalışmalar başlatılmıştır” dedi.

Türkiye’nin bu insani yardımı iki ülke arasında süregelen siyasi gerilimlere rağmen komşuluk bağlarının ne denli güçlü olabileceğini bir kez daha göz önüne seriyor. Yardım uçakları ve helikopter Türkiye’nin dostluk eli olarak Yunanistan semalarına doğru yola çıkmaya hazırlanıyor.

Hava ısındı, ‘sezon açıldı’: Antalya, Bursa ve Muğla’da orman yangınları

Sıcak hava dalgası nefes aldırmıyor: Fas’ta 21 ölü, Yunanistan ve İran’da rekor