Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde bu yıl 4 bin 300 yavru flamingonun yumurtadan çıktığı belirlendi. Bu yıl yavru sayısı düşük; kuraklık etkili.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yürüttüğü Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ve Habitatların Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi Projesi uzun adının hakkını vermeye çalışıyor. Projeyle nesli tehdit ve tehlike altında olan türleri yaşatmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yapılıyor.

Bu çalışmalardan biri de Tuz Gölü’nde flamingo popülasyonun araştırılması. Bu yıl gölde yapılan çalışmada kreş bölgesinde 4 bin 300 yavru flamingo olduğu belirlendi.

AA’ya konuşan proje koordinatörü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş Tuz Gölü’nün flamingolar için en önemli üreme alanlarından biri olduğunu söylüyor.

Flamingoların Akdeniz Havzası’na özgü bir kuş türü olduğunu belirten Karataş şöyle devam etti: “Flamingolar İspanya’dan Kazakistan’a kadar geniş bir coğrafyada göller ve sulak alanlarda özellikle tuzlu sulak alanları tercih ediyor. Tuz Gölü bu alanların içinde en büyük üreme kolonisine sahip yer. 1990’lı yıllarda yabancı kuş gözlemcileri ilk defa Tuz Gölü’nde üreme kolonisi keşfediyor. Üremelerin olduğu alan gölün iç kısmında yer alıyor. Sudan 1-2 karış yukarıda kum adacıklarında kuluçkalardan yavrular çıkıyor. Bu yavrular yaklaşık 20 yıldır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen projeyle sayılıyor.”

‘Son derece etkili bir kuraklık söz konusu’

Karataş bu yıl yavru flamingo sayısının düştüğünü ifade ederek “Yaptığımız çalışmada yavru flamingolarımızın sayısı 4 bin 300’e çıktı. Bu rakam bu yılki çıkan yavru sayısı. Ortamda son derece etkili bir kuraklık söz konusu. Bölgemiz Türkiye’nin en az yağış alan yeri. Bununla beraber bölgede su isteyen bitkilerin tarımı var. Yer altı sularındaki seviyeler oldukça düşmüş durumda” diye konuştu.

Karataş Tuz Gölü’nde 2021’de toplu flamingo ölümlerinin meydana geldiğini hatırlattı, alınan bazı tedbirler ve bakanlığın girişimleriyle alana su getirildiğini söyledi.

Yavru sayısındaki düşüşü yorumlayan Karataş şunları anlattı: “Geçen yıl yaklaşık 12 bin civarında yavrumuz çıktı. Bu yıl da 4 bin 300 civarında yavrumuz uçuşa hazır durumda. Canlılar ortamdaki durum, besin kaynakları ve diğer şartlara göre kendilerini ayarlayabiliyor. Hatta bazı hayvan türleri bu gibi durumlarda kendilerini korumak adına düşük dahi yapabiliyor. Sayılar eski yıllarda da bazen değişkenlik gösteriyor. Yavru sayılarımız yıllara göre 3-4 binden 20 binli rakamlara kadar değişebiliyor.”

Tuz Gölü kurtuldu, 10 bin flamingo yavrusu yumurtadan çıktı