Havaların ısınmasıyla her sene binlerce hektar ağaçlık alana mal olan ancak bir türlü önü alınamayan orman yangınları yeniden Türkiye’nin öncelikli sorunu oldu.
1 Mayıs ve 31 Ekim arası yangın mevsimi kabul ediliyor. Bu dönem içinde en riskli aylar ise temmuz ve ağustos. Orman yangını riski sıcaklıkların arttığı, buna karşılık yağışların ve havada nemin azaldığı zamanlarda yükseliyor. Bu nedenle genel olarak yaz aylarında yangın riski daha yüksek.
Son kötü haber İzmir’den geldi. Bergama’da dün başlayan orman yangını müdahale için çalışanlara çok zor anlar yaşattı ve maalesef bir kişi hayatını kaybetti. Ulaştırma personeli Özgür Dilsiz ile Bergama Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş’ın kamyoneti alevlere müdahale sırasında devrildi. Hastaneye sevk edildiler ancak Dönertaş tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Naaşı savcının incelemesinin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu morguna gönderilecek.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaşananların ardından yayınladığı mesajda şunlara yer verdi:
“İzmir Bergama’daki orman yangınına müdahale sırasında içerisinde bulunduğu aracın devrilmesi sonucu yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede şehit olan Orman İşletme Müdürü kardeşimiz Şahin Dönertaş’a Allah rahmet eylesin. Kabri nur, mekanı cennet olsun. Şehidimizin acılı ailesine, orman teşkilatımıza ve milletimize sabır diliyorum.”
Kentte ayrıca Buca ve Gaziemir’de de yangın çıktı. Bu ilçelerde bazı evler tahliye edilirken Adnan Menderes Havalimanı’nda bazı uçuşlar da iptal edildi. Gaziemir’deki yangın gece saatlerinde de devam etti.
Manisa ve Bursa’da da yangın var
Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki otlukta çıkan yangın ormana da sıçradı. Havadan üç uçak, beş helikopter, karadan sekiz arazöz, iki su ikmal aracı, bir dozer, belediyelere ait tankerler ve orman ekipleriyle alevlere müdahale edildi.
Aynı saatlerde Bursa’nın Orhaneli ilçesinden de yangın haberi geldi.
İki bölgedeki yangın da saatler süren müdahaleden sonra söndürüldü.
Yangınların yaklaşık yüzde 35’i ihmal ve kazadan
Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2012 ile 2023 yılları arasındaki on yıllık dönemde yaşanan orman yangınlarının yüzde 5,3’ü kasıt, yüzde 34,5’i ihmal ve kaza, yüzde 11,9’u da doğal nedenlerle gerçekleşti.
Yangınların yüzde 48,3’ünün ise nedeninin bilinmediğine dikkat çeken rapora göre nedeni bilinmeyen yangınlarla zarar gören orman ekosistemi miktarı son 11 yılda 86 bin hektarı buldu.
Yanan orman alanlarının beşte ikisinin neden yandığının tespit edilemediğine işaret eden raporda “Nedeni bilinmeyen bir soruna karşı mücadele etmek de oldukça zor olduğu için bu belirsizlik içinde orman yangınlarıyla mücadelede başarılı olma şansı da azalıyor” tespiti yapılıyor.
Resmi verilere göre geçen yıl da orman yangınlarının yüzde 41’i, yanan orman alanlarının ise yüzde 17’si bilinmeyen nedenlerle çıktı.