Türkiye daha haziran başında yüksek sıcaklıkla kavrulmaya başladı. Prof. Hüseyin Toros İstanbul'daki kavurucu sıcaklarla ilgili 'izobarik sırt'a dikkat çekti. Yani yüksek basınç yüzünden sıcak hava şehrin üzerinde kalıyor ve sıcaklık daha da artıyor.

İstanbul’da uzun yıllardır hazirandaki en yüksek sıcaklık ortalaması 26,9 derece. Ancak haziran başında sıcaklıklar mega kentte 34 dereceye kadar çıktı.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros İstanbul’daki bu artışla ilgili ‘izobarik sırt’ kavramına dikkat çekti: “Ülkemiz izobarik sırt yukarı seviyelerde yüksek basınç uzantısının etkisi altında. Sırt, yerdeki yüksek basınç merkezinin bir uzantısı. Yüksek basınç merkezi gibi hava çöküyor, çöktükçe de ısınıyor. Bu da sıcaklıkların artmasına neden oldu. Afrika ve Arap Yarımadası’ndan gelen sıcak hava dalgasıyla izobarik sırt nedeniyle İstanbul’da sıcaklıklar normalin yaklaşık beş derece üstünde seyrediyor. Yüksek basınç alanı uzantısı, yer seviyesinde Türkiye’nin güneyindeki sıcak havalarla birlikte sıcaklıkların normalin üzerinde olmasına neden oluyor. Vatandaşlarımızın bu sıcak günlerde dikkatli olması gerekiyor. Özellikle yaşlı ve hamilelerin sıcak saatlerde dışarı çıkmaması gerekiyor.”

‘İstanbul’da yağış beklenmiyor’

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Güven Özdemir ise yüksek sıcaklıkların oluşmasında Afrika ve Arabistan’dan gelen aşırı sıcak hava akımlarının etkisinin olduğunu belirtti.

Dr. Özdemir “İstanbul’da, cuma gününe kadar sıcaklıklar mevsim normallerinin 7-8 derece üzerinde seyredecek. Cuma günü yurdun iç bölgelerinde gök gürültülü sağanak görülebilir ancak İstanbul’da yağış beklenmiyor. İstanbul’da sıcaklıkların 27 derecelere kadar düşmesi bekleniyor” dedi.