Siz koca koca valizleri taşımaktan yoruldunuz. Zaten, Japon Hava Yolları (JAL) da uçuşları hafifletmenin yolunu arıyordu ve bir yolunu bulmuş gibi görünüyor. Ne kadar kalıcı olacağını ve yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağını zaman gösterecek.
İngiliz Financial Times gazetesinde yayınlanan haber, JAL ve Japon şirketi Simutomo’nun ortak yürüttüğü ‘Any Wear, Anywhere’ (Her Giysi Her Yerde) deneme programının detaylarına yer verdi.
Önceki gün başlayan ve bir yıl sürmesi beklenen program kapsamında, yolcular mevsim, beden, resmi / günlük ve renk seçenekleri sunan kıyafet paketleri kiralayabilecek.
Sizden önce otelde
Kiralık kıyafetler, perakendecilerin stok fazlalığından ve işbirliği yapılan şirket tarafından toplanan ikinci el giysilerin kombinasyonu arasından seçilecek. Seyahatten bir ay önce seçilebilecek kıyafetler sizden bir gün önce otelinize ya da konakladığınız adrese teslim edilecek. Ziyaretinizden sonra temizlenmek üzere alınacak.
Örneğin, Tokyo yazının nemle yanan sıcağında iş seyahatine çıkan bir kadınsınız. Aralarında keten gömlek, pantolon ve bilek boyunda bir etek içeren beş üst ve üç alttan oluşan paket için 5,000 Yen (yaklaşık 1,000 lira) ödeme yapıyorsunuz.
Ya da kış aylarında ülkeyi ziyaret eden bir erkek turistsiniz. Kot pantolon, kapüşonlu sweatshirt ve rahat bir ceketin de olduğu kiralık gardırop için 7,000 Yen (yaklaşık 1,300 lira) veriyorsunuz.
Sürdürülebilir turizm çağrısı
Japon Hava Yolları deneme programıyla sürdürülebilir turizmi teşvik etmeyi amaçlıyor, yolcuları da ‘sürdürülebilir’ seçimler yapmaya çağırıyor. Şirket, bir yıl boyunca veri toplayarak, uygulamanın yolcuların bagaj ağırlığında değişiklik yaratıp yaratmadığına bakacak.
Bir yolcunun bagajının 10 kilo daha az olması, karbondioksit emisyonlarında tahmini 7,5 kiloluk bir azalmaya yol açıyor. Bu ise bir saç kurutma makinesinin 78 gün boyunca günde 10 dakika çalışması anlamına geliyor.
Bundan ala deneyim mi olur!
Pandemiden sonra yeniden turizme açılan ülkeye elbette içini kendi giysilerinizle doldurduğunuz valizlerle de gidebilirsiniz. Ama madem seyahat dediğimiz şey biraz da ‘deneyim’, Japonya’da iki hafta kiralık giysilerle yaşamak ilginç bir deneyim olmaz mı?