Pompeii'deki kazılarda pizzanın kökenine dair önemli bir keşif gerçekleşti. Arkeologların bulduğu 2000 yıllık bir freskte, modern pizzanın atası olarak yorumlanan bir yiyecek resmediliyor. Görünüşte pizzaya benzeyen yiyeceğe İtalyanlar mesafeli: Pizza sayılabilmesi için gerekli malzemeler eksik.

İtalya Kültür Bakanlığı, Pompeii’de bulunan 2000 yıllık bir freskte tasvir edilen ekmeği modern pizzanın atası olabileceği şeklinde yorumladı.

Napoli yakınındaki antik Roma kenti Pompeii’deki çalışmalarını sürdüren arkeologların bulduğu tabloyu, İtalya Kültür Bakanlığı inceledi fakat bunu günümüz pizzasına göre eksik buldu.

Zira bu yiyeceğin pizza sayılabilmesi için içermesi gereken klasik malzemeler bu yiyecekte bulunmuyor. Pizza margherita olarak bilinen ve pizza olarak nitelenen ve geçmişi 1889’a uzanan yiyecek için, hamurun üzerinde çiğ domates, taze mozzarella peyniri, taze fesleğen ve zeytinyağı olması gerekiyor. Pompeii’deki fresk bu içeriği karşılamıyor hatta yazar Vedat Milor’a göre ananas içermesiyle de İtalyanları dehşete düşürecek bir karışım sunuyor.

Bu haliyle modern pizzanın atası sayılacak bu yiyecek, Pompeii’nin merkezinde, Regio IX’da bu yıl yapılan kazılar sırasında bir fırının yanındaki evin salonunda bulunan freskte görülüyor. Kültür Bakanlığı ayrıca evin çalışma alanlarında fırının yakınında üç kişinin iskeletinin de bulunduğunu kaydetti.

Bir şarap kadehinin yanında resmedilen freskte yiyeceğin nar ya da hurma gibi meyvelerle yenmiş ya da baharat ve bir tür pesto sosla süslenmiş olabileceği belirtiliyor.

Unesco Dünya Mirası listesindeki Pompeii’nin Direktörü Gabriel Zuchtriegel, bu konuda “Güney İtalya’da ‘fakir’ bir yemek olarak doğan, şimdi dünyayı fetheden ve yıldızlı restoranlarda da servis edilen pizzayı nasıl düşünmeyebiliriz?” diyor.

İtalyan mafya tetikçisi 16 yıl kaçtıktan sonra pizza şefliği yaparken yakalandı

Batık Türk tekstilci, İtalyan şef Geovani Polloina oldu, gastronomi dünyasını altı yıl dolandırdı