Kanada'da ikamet eden Pakistanlı, 7 Ekim'de New York'ta saldırı düzenlemeyi planlıyordu. İki gizli ajanla konuşarak yakayı ele veren Khan'ın, bu eylemi terör örgütü IŞİD için gerçekleştireceği ortaya çıktı.

Pakistanlı  Muhammed Shahzeb Khan isimli 20 yaşındaki bir adam Kanada’da terör saldırısı planladığı gerekçesiyle tutuklandı. Khan’ın 7 Ekim’in yıldönümünde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde bir saldırı planı içerisinde olduğu ifade edildi. Khan’ın Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonu’nun yıldönümünde düzenlemeyi planladığı bu eylemin terör örgütü IŞİD’e destek amacıyla planlandığı da ifade edildi.

ABD Adalet Bakanlığı’nın sitesinde yer alan bilgilere göre, Khan kimliklerini gizleyen iki polisle olan konuşmasıyla yakayı ele verdi. Kanada’da ikamet eden Khan’ın, Kanada’dan New York City’ye seyahat etmeye çalıştığı ve burada otomatik ve yarı otomatik silahlar kullanarak Brooklyn’deki bir Yahudi merkezine IŞİD’e destek amacıyla toplu saldırı gerçekleştirmeyi planladığı kaydedildi. Khan’ın New York’u seçme nedeni de büyük bir Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapması.

Başsavcı Merrick B. Garland, ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Muhammed Shahzeb Khan’ın terör saldırısını “IŞİD adına mümkün olduğunca çok sayıda Yahudi’yi katletmek amacıyla” planladığının iddia edildiğini söyledi. FBI Direktörü Christopher Wray de söz alarak Khan’ın planını bozan ekiple gurur duyduğunu ifade etti. “FBI, IŞİD veya diğer terör örgütleri adına şiddet uygulamak isteyenleri soruşturmak için ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışmaya devam edecektir. Terörizmle mücadele FBI’ın en önemli önceliğidir” dedi.

Gizli ajanlarla konuşunca yakayı ele verdi

Muhammad Shahzeb Khan’ın, IŞİD’e desteğini göstermek amacıyla Brooklyn, New York’taki bir Yahudi merkezinde toplu katliam gerçekleştirmek üzere Kanada’dan New York’a gitmeye çalıştığı iddia edilmişti. Khan’ın dijital ayak izi, sosyal medyada IŞİD’e verdiği destekle ilgili paylaşımlar yapmaya başladığını ve Kasım 2023 civarında şifreli bir mesajlaşma uygulaması üzerinden başkalarıyla iletişim kurduğunu gösterdi. Khan’ın sosyal medya üzerinden IŞİD propagandası yaptığı sıralarda iki gizli ajan, kendisiyle irtibata geçti.

Muhammad Shahzeb Khan gizli ajanlara saldırıları gerçekleştirmek için AR tarzı saldırı tüfeklerini, mühimmatı ve diğer malzemeleri nasıl temin edebileceklerini anlatıyor ve saldırıların nerede yapılacağını da söylüyordu. Ayrıca saldırıları gerçekleştirmek üzere Kanada’dan ABD’ye nasıl geçeceği konusunda da ayrıntılar paylaşıyordu. ABD Adalet Bakanlığı’na göre bu konuşmalar sırasında Khan “7 Ekim ve 11 Ekim’in Yahudileri hedef almak için en iyi günler olduğunu” çünkü 7 Ekim’in Hamas’ın İsrail’e saldırısının yıldönümü olduğunu söyledi. Ayrıca 11 Ekim’in de bir Yahudi dini bayramı olan Yom Kippur olduğu belirtti. ABD’li yetkililer bir görüşme sırasında Khan’ın şunları söylediğini de iddia etti: “Planımızda başarılı olursak bu, 11 Eylül’den bu yana ABD topraklarına yapılan en büyük saldırı olacak.”

Khan şimdi ABD’de bir terör örgütüne maddi destek ve kaynak sağlamaya teşebbüs etmekle suçlanıyor. Suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. İkamet ettiği Kanada’da ise üç farklı suçlamayla karşı karşıya. Hakim karşısına 13 Eylül’de çıkması bekleniyor.

ABD ve Irak’tan IŞİD operasyonu: 15 terörist öldü, 7 ABD askeri yaralı